Správy

Sochu na ceste za Trnavou obalili červenou látkou: Pripomína vojnu na Ukrajine

Umelci premenili sochu oslavujúcu mier na pomník vojny, ktorá sa začala a neskončila. Červený zamat v kombinácii so zlatými číslicami odkazuje nielen na červenú armádu, ale aj na krv a násilie.

Ilustračný obrázok k článku Sochu na ceste za Trnavou obalili červenou látkou: Pripomína vojnu na Ukrajine
Zdroj: YouTube.com/Martina Chudá

Na ceste za Trnavou v smere na obec Ružindol po intervencii mladých výtvarníkov do verejného priestoru zostal zahalený vítač, ktorý upozorňuje na pretrvávajúci vojnový konflikt na Ukrajine.

Na pôvodnom betónovom diele v tvare štylizovaného kvetu obalili časť červenou látkou. Evokuje to kríž a spolu s dátumom invázie ozbrojených síl Ruskej federácie 24. 2. 2022 sa tak stáva podľa autorov Martiny Chudej a Petra Lančariča pomyselným pomníkom pre všetky obete tejto špeciálnej vojenskej operácie.

Prečítajte si tiež

„Happening s názvom Špeciálna pietna operácia premenil sochu oslavujúcu mier na pomník vojny, ktorá sa začala a neskončila,“ uviedol Lančarič. Červený zamat v kombinácii so zlatými číslicami odkazuje podľa neho nielen na červenú armádu, ale aj na krv a násilie, ktoré je v trpkom rozpore s pôvodným posolstvom tohto socialistického vítača a kriticky poukazuje práve na invazívne taktiky nevítaných hostí.

„Happening mal charakter pietnej udalosti. Touto intervenciou do verejného priestoru chceme širšiu verejnosť vyviesť z apatie a pokúsiť sa o jej ‚znovuscitlive­nie‘,“ doplnil Lančarič.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: YouTube.com/Martina Chudá
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM