Správy

SOS Gombík pomáha seniorom v Trnavskom kraji: Službu už využívajú STOVKY klientov

Na bezplatnej službe SOS Gombík mali už 3 600 volaní. Kraj už službu poskytuje aj v maďarskom jazyku.

Ilustračný obrázok k článku SOS Gombík pomáha seniorom v Trnavskom kraji: Službu už využívajú STOVKY klientov
Zdroj: Trnavský samosprávny kraj , Unsplash.com

Spolu 361 klientov v 60 obciach a mestách na území Trnavského samosprávneho kraja už využíva bezplatnú službu domáceho tiesňového volania SOS Gombík, určenú pre samostatne žijúcich obyvateľov. TTSK aktuálne v spolupráci s Asociáciou samaritánov Slovenskej republiky (ASSR) službu rozšíril a bude ju poskytovať aj v maďarskom jazyku. Informoval o tom predseda TTSK Jozef Viskupič.

Pre koho je určený?

TTSK ako prvý spomedzi krajských samospráv spustil túto službu už v roku 2020. Umožňuje klientom v núdzovej situácii zavolať pomoc.

„SOS Gombík je pre osamelo žijúcich seniorov, zdravotne znevýhodnených či čakateľov na umiestnenie do zariadení sociálnych služieb. Keďže na území nášho kraja žije aj veľká časť ľudí, ktorí komunikujú v maďarskom jazyku, rozhodli sme sa službu posilniť. Aktuálne klienti, ktorí požiadajú o službu v maďarčine, budú môcť po stlačení SOS Gombíka v núdzovej situácii komunikovať s dispečingom prostredníctvom tlmočníka,“ uviedol Viskupič.

Pomohli desiatkam ľudí

TTSK zabezpečuje službu prostredníctvom Krajskej inovačnej rozvojovej agentúry (KIRA) a v spolupráci s ASSR. Po vyvolaní tiesňového volania prostredníctvom tlačidla z ktoréhokoľvek miesta v domácnosti sa užívateľ dovolá zdravotne vyškolenému personálu dispečingu, ktorý následne situáciu vyhodnotí a v prípade potreby zabezpečí pomoc.

Doteraz klienti v núdzovej situácii uskutočnili na dispečing až 3 643 volaní, pričom v 88 prípadoch im bola zabezpečená záchranná zdravotná služba.

Tlačidlo tiesňového volania je ľahko prenosné, možno ho nosiť na zápästí ako náramok alebo na krku ako prívesok. Telefonické spojenie s dispečingom po stlačení SOS tlačidla zabezpečuje pevná základňa, ktorá je v domácnosti strategicky umiestnená. Všetky finančné náklady spojené s inštaláciou základne v domácnosti klienta, ako aj služby non-stop dispečingu hradí TTSK.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM