Správy

Spoja sily? Dve trnavské univerzity rokujú o vytvorení konzorcia

UCM a Trnavská univerzita v Trnave rokujú o vytvorení konzorcia dvoch univerzít.

Ilustračný obrázok k článku Spoja sily? Dve trnavské univerzity rokujú o vytvorení konzorcia
Zdroj: UCM v Trnave

Trnavská univerzita v Trnave a Univerzita sv. Cyrila a Metoda (UCM) v Trnave rokujú o parametroch výzvy Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR, ktorej cieľom je investičná podpora pri strategickom rozvoji vysokých škôl. Cieľom oboch univerzít je vytvoriť spoločné konzorcium dvoch univerzít. TASR to potvrdili z oboch univerzít.

Jediné na Slovensku

„V týchto dňoch sumarizujeme materiál, ktorý má odpovedať na otázku finančných nákladov spojených s potenciálnym projektom a s vecným obsahom projektu v súlade s avizovanými parametrami výzvy,“ priblížil rektor Trnavskej univerzity René Bílik.

Podľa prorektora pre rozvoj a vzťahy s verejnosťou UCM v Trnave Andreja Brníka sú trnavské univerzity na Slovensku jediné, ktoré sú na projekt už rok pripravené a majú potenciál sa v budúcnosti integrovať. S týmto cieľom majú spracované i právne analýzy a cestovnú mapu.

Prečítajte si tiež

Hraničné termíny

„Dôvod, prečo sme sa nezapojili v predošlej fáze, bol ten, že výzva nebola realizovateľná, keďže boli zle nastavené ukazovatele a možnosti čerpania financií. Po vzájomnej komunikácii s ministerstvom školstva vzali časť pripomienok na vedomie a zapracovali ich,“ poznamenal Brník.

Ak hodnotia podľa neho aktuálne ukazovatele (nie formu, akou sa majú univerzity integrovať), je výzva postavená lepšie. „I tak sú však termíny realizovateľnosti hraničné a bude náročné ich v podmienkach slovenskej legislatívy a štátneho aparátu dodržať,“ dodal.

MŠVVaŠ SR vyhlásilo výzvu na predkladanie projektových zámerov na podporu pri strategickom rozvoji infraštruktúry vysokých škôl. Výzva je realizovaná z plánu obnovy. „Cieľom výzvy je podpora strategického rozvoja vysokých škôl a zvyšovanie ich konkurencieschop­nosti prostredníctvom spájania do väčších celkov, komplexnej rekonštrukcie, modernizácie a budovania integrovanej výskumnej, vzdelávacej a ubytovacej infraštruktúry,“ uviedlo ministerstvo školstva na svojom webe. Na spájanie sa vysokých škôl do konzorcií je z plánu obnovy alokovaných 72 miliónov eur. Uzávierka výzvy je 14. apríla.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM