Dominika Handzušová Správy

Spokojnosť ľudí s nemocnicami: TAKTO pacienti oznámkovali tú trnavskú

Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy spustil do testovacej prevádzky internetový portál porovnávajúci nemocnice podľa ukazovateľov kvality a efektívnosti. Kde majú najspokojnejších pacientov a ako ľudia ohodnotili nemocnicu v Trnave?

Ilustračný obrázok k článku Spokojnosť ľudí s nemocnicami: TAKTO pacienti oznámkovali tú trnavskú
Zdroj: TASR

INEKO – Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy spustil do testovacej prevádzky internetový portál porovnávajúci nemocnice podľa ukazovateľov kvality a efektívnosti. „Portál obsahuje údaje za viac ako 60 ukazovateľov pre vyše 150 lôžkových zariadení na Slovensku, a to aj na úrovni jednotlivých oddelení resp. odborností,“ uviedol riaditeľ Ineka Peter Goliaš.

Okrem iného tam nájdete rebríčky zostavené na základe údajov zo zdravotných poisťovní, z Transparency International Slovensko, Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky, samosprávnych krajov aj Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Všeobecná zdravotná poisťovňa podľa Ineka však neposkytla kompletné údaje pre ich porovnanie.

Spokojnosť pacientov

Ineko informovalo, že na základe dotazníkov zbieraných zdravotnými poisťovňami sú pacienti najspokojnejší so starostlivosťou v Mammacentre sv. Agáty ProCare Banská Bystrica, s priemerným hodnotením 1,08, pričom hodnotilo 65 respondetov, či v bratislavskej Clinica orthopedica (priemerné hodnotenie 1,12, počet respondentov 26).

Rozdiely v spokojnosti však nie sú výrazné. „Kým najlepšie nemocnice pacienti známkujú zväčša jednotkou (ako v škole, na stupnici 1 až 5), najhoršie dostávajú zväčša dvojku. Celkovo pozitívne hodnotenie môže súvisieť aj s nízkymi očakávaniami pacientov,“ priblížil Goliaš.

Fakultná nemocnica v Trnave dostala podľa Ineka priemerné hodnotenie 1,78, pričom hodnotilo 565 respondentov. Rebríček zostavil Ineko na základe dotazníkov zbieraných poisťovňami Dôvera a Union, údaje sú za roky 2010 až 2013.

Transparentnosť

Z ďalšieho zostaveného rebríčka podľa prieskumu Transparency International Slovensko (priemer 2013) je najtransparen­tnejšou nemocnicou Liptovská nemocnica s poliklinikou Liptovský Mikuláš s indexom transparentnosti 64,4 %. Naopak, podľa tohto rebríčka sú najmenej transparentnými DOM Božieho milosrdenstva, n.o., Banská Bystrica (0,0 %), ale napríklad aj Nemocnica s poliklinikou sv. Lukáša v Galante (5,4 %). Fakultná nemocnica v Trnave má index transparentnosti 48,5 %.

Foto: ilustračné
Zdroj: INEKO

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM