Dominika Handzušová Kultúra

Spoznajte rehoľné komunity: Na arcibiskupstve vystavujú rúcha z celého Slovenska

Každodennou súčasťou zasväteného života rehoľných komunít je rehoľné rúcho. Počas leta môžete v Galérii Trnavskej arcidiecézy navštíviť výstavu s viac ako 50 rehoľnými odevmi z celého Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku Spoznajte rehoľné komunity: Na arcibiskupstve vystavujú rúcha z celého Slovenska
Zdroj: TASR

Pod záštitou trnavského arcibiskupa Jána Oroscha sa v stredu 24. júna, na sviatok patróna arcidiecézy sv. Jána Krstiteľa, slávnostne otvorí výstava s názvom Rehoľné rúcho – súčasť zasväteného života. V priestoroch Galérie Trnavskej arcidiecézy potrvá až do konca augusta.

Vstup do výstavných priestorov je z ulice M. Schneidera Trnavského. Výstava bude sprístupnená každý deň okrem pondelka od 11:00 hod. do 18:00 hod. Vstupné je dobrovoľné.

Odlišní nielen odevom

Cieľom organizátorov výstavy je priblížiť verejnosti ženské aj mužské rehoľné komunity na Slovensku, ktoré zasvätili svoj život Bohu. „Každodennou súčasťou ich zasväteného života je rehoľné rúcho, ktoré ich sprevádza po všetky dni a zároveň rozlišuje od ostatných rehoľných spoločenstiev. Rozmanitosť týchto komunít nespočíva len v odeve, ale najmä v ich poslaní, charizme a spiritualite,“ hovorí kurátor výstavy Adrián Lančarič.

Spoznajte spoločenstvá

Cieľom výstavy je oboznámenie širokej verejnosti s množstvom spoločenstiev. Okrem duchovnej a kontemplatívnej činnosti sa venujú aj vzdelávaniu mládeže, sociálnej, zdravotníckej, charitatívnej a opatrovateľskej činnosti. „V neposlednom rade ponúka výstava možnosť zastaviť a zamyslieť sa nad ľuďmi, ktorí svoj život obetovali Bohu, pomoci blížnym, núdznym a trpiacim,“ dodáva Lančarič.

Mohlo by vás zaujímať:
Radnica otvorí nádvorie verejnosti: Toto všetko tu môžete zažiť
Wifi, či TV v kláštore? Pozrite si ZOZNAM, ktoré rehole v regióne odhalia na deň svoje tajomstvá!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM