Dominika Handzušová Správy

Stavba parkovacieho domu Na Hlinách sa blíži: Ktoré pripomienky občanov zohľadní?

Mesto Trnava vydalo rozhodnutie o umiestnení stavby parkovacieho domu na sídlisku Hliny. Množstvo občanov vznieslo proti tejto stavbe svoje pripomienky. Pozreli sme sa, ktoré bude musieť navrhovateľ pri stavbe zohľadniť.

Ilustračný obrázok k článku Stavba parkovacieho domu Na Hlinách sa blíži: Ktoré pripomienky občanov zohľadní?
Zdroj: TASR

Objekt parkovacieho domu na sídlisku Na Hlinách bude umiestnený v obytnej zóne. Ide o pozemok v tvare zalomeného „L“, svah medzi Saleziánskou ulicou a Na Hlinách.

Chce byť zelená

Má mať tri podlažia, realizácia stavby počíta aj s okolitou sadovou a parkovou úpravou. „Na úrovni tretieho nadpodlažia je strešná konštrukcia navrhnutá z časti ako zelené strecha pochôdzna s rekreačným využitím pre obyvateľov bytových domov,“ uvádza sa v charakteristike stavby. Podľa nej by mali imitácie prírodných prvkov na fasáde umocniť začlenenie objektu do územia. „Fasáda priečelia sa strieda s plochami zelenej fasády s popínavými celoročne zazelenanými rastlinami.“

Sadové úpravy sa dotknú okrem spomenutej strechy a fasády aj plochy detského multifunkčného ihriska. Verejný priestor bude vybavený hracími prvkami pre deti. Na komunikácie bude parkovací dom pripojený v dvoch miestach. Na Saleziánsku ulicu a na ulicu Na Hlinách, smerom na Špačinskú a Okružnú ulicu. Počet parkovacích miest je stanovený na 275.

Upravia ventiláciu, fasádu a ihrisko

Vlastníci bytov a nebytových priestorov v blízkom okolí plánovanej stavby vzniesli proti nej námietky, pripomienky a požiadavky. Nazbieralo sa ich vyše tridsať. Čiastočne zohľadnené boli len tri. Prinášame vám ich plné znenie i odpovede.

  • „Požadujem, aby obvodový plášt plánovanej novostavby parkovacieho domu bol tvorený kompletne sústavou celoročne zazelenanej rastlinnej vegetácie pre elimináciu vplyvov sálavého tepla v dôsledku slnečného žiarenia a skleníkového efektu v letných mesiacoch.“

Súčasťou obvodového plášťa navrhovaného parkovacieho domu je predsadená fasáda z ľahkých tyčových prvkov v troch odtieňoch zelenej farby. V miestach navrhovanej zelenej fasády bude lamelová časť nahradená oceľovými tiahlami pre vedenie sústavy celoročne zazelenaných rastlín. Podrobnejšie riešenie rastlinnej (popínavej) vegetácie na obvodovom plášti objektu bude predmetom projektovej dokumentácie pre stavebné povolenie.

  • „Pri prevládajúcom, často silnom juhovýchodnom vetre nastane priame natláčanie plynných splodín z ventilácie z komína s výškou 0,8 m navrhovaného na streche v strede objektu do loggií a okien osemposchodových obytných domov, postavených v tvare písmena L. Požadujem úpravu ventilácie tak, aby nemohlo dochádzať k opísanému javu, najlepšie použitím uzavretého systému ventilácie. Zároveň požadujem aj maximálne opatrenia na zníženie hlučnosti ventilácie tak, aby neobťažovala obyvateľov okolitých obytných budov, počas dňa a najmä v nočnej dobe.“

Stavebný úrad v podmienkach stavebného povolenia zaviazal navrhovateľa (stavebníka) v ďalšom stupni projektovej dokumentácie riešiť systémy vzduchotechniky odvetrávania (VZT) parkovacieho domu tak, aby hlavné stacionárne zdroje hluku vo vonkajšom prostredí spĺňali požiadavky hladiny hluku v zmysle platných noriem, resp. vyhláškou MZSR č. 237/2009 Z.z., teda neprekračovali prípustné hodnoty akustickej veličiny pre jednotlivé časové intervaly. Súčasne stavebný úrad zaviazal stavebníka predložiť aj akustické posúdenie vplyvov z prevádzkového hluku navrhovanej VZT na okolité obytné objekty.

  • „Požadujem, aby navrhovaná stavba nezasahovala do prvkov detského ihriska hore na svahu vo vnútrobloku pod oknami a loggiami obytných domov na Saleziánskej ulici. Toto detské ihrisko sa nachádza na parcele 5309/3 a viacero častí sa nachádza aj na parcele 5311/1.“

Z dôvodu zásahu do prvkov detského ihriska výstavbou parkovacieho domu, stavebný úrad zaviazal stavebníka v ďalšom stupni riešiť doplnenie detských prvkov na parcele č. 5311/1 mimo stavby parkovacieho domu ako vyvolanej investície.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM