Rôzne

SVET O SLOVENSKU: Nový Peugeot 208 sa bude vyrábať celý v Trnave

Je to správa, ktorá opäť zarmúti Francúzov a poteší Slovákov. Automobilky čoraz viac presúvajú výrobu zo západnej Európy do svojich východoeurópskych závodov, aby znížili výrobné náklady.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Nový Peugeot 208 sa bude vyrábať celý v Trnave
Zdroj: TASR

Slovensko potvrdzuje svoj status automobilovej jednotky. Podľa údajov Zväzu automobilového priemyslu vyrobili tunajšie závody za minulý rok viac ako 1,025 milióna vozidiel. V prepočte na obyvateľa si tak Slovensko udržiava pozíciu najväčšieho svetového výrobcu automobilov. Sú to dobré čísla, ktoré zdvíhajú výkon domácej ekonomiky i zamestnanosti. Na druhej strane však odborníci varujú, že práve tento rok má byť pre slovenské automobilky kritický, pretože problémy s nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily sa stupňujú. Trnavský závod PSA Peugeot-Citroën má zatiaľ dobré vyhliadky do budúcnosti. Informuje o tom francúzsky portál L’usine nouvelle.

Smer Slovensko!

“Budúca generácia nového modelu Peugeot 208 sa bude pre európsky trh kompletne vyrábať na Slovensku,” píše" L’usine nouvelle":https://www.usinenouvelle.com/…quie.N736984 a odvoláva sa pritom na informácie La Tribune. Dodáva, že toto populárne malé auto sa doteraz aspoň čiastočne vyrábalo aj vo Francúzsku, ale tomu už odzvoní.

Peugeot 208 je druhým najpredávanejším autom vo Francúzsku. Preto je logické, že Francúzi citlivo vnímajú stratu jeho výroby. Aktuálne sa síce už čiastočne vyrába v slovenskom závode v Trnave, ale posledné dokončovacie práce sa robia v materskom francúzskom závode v Poissy, kde stále pracuje viac ako štyritisíc zamestnancov.

Budúca generácia obľúbenej 208 sa začne vyrábať v roku 2019 a bude už plne v réžii slovenských pracovníkov v Trnave.

Všeobecný trend

L’usine nouvelle uvádza, že informácia zatiaľ nie je oficiálna, pretože vedenie PSA Peugeot-Citroën ju odmietlo komentovať. Ako to však už v takýchto prípadoch chodí, ak by to bol výmysel, manažment spoločnosti by ho určite dementoval.

Francúzski zamestnanci v Poissy sa už obávajú, či presun výroby na Slovensko neohrozí ďalšie miesta v domácom závode. L’usine nouvelle však uvádza, že stratu nového Peugeota 208 by mala nahradiť výroba iného vozidla. Zrejme pôjde o malé SUV, ktoré chce automobilka predstaviť na prestížnom autosalóne v Paríži.

“V segmente malých áut prebieha už niekoľko rokov silná delokalizácia, keďže pri tomto type vozidiel je z konkurenčného hľadiska dôležitá najmä cena,” uvádza francúzsky portál. Dodáva, že podobne ako PSA sa správajú aj ďalšie automobilky. Renault presunul výrobu Twinga do Slovinska a podobný osud čiastočne čaká aj Clio.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM