Dominika Handzušová Kultúra

Tajomné záhrady Drahoša Prihela: Brúsené sklené objekty, ale aj pastely a tavená maľba

Drahoš Prihel má približne 90 brúsených sklenených objektov a vy si môžete pozrieť výber z tohto obsiahleho portfólia. Jeho tajomné záhrady sa rozprestierajú aj na pasteloch a tavených maľbách.

Ilustračný obrázok k článku Tajomné záhrady Drahoša Prihela: Brúsené sklené objekty, ale aj pastely a tavená maľba
Zdroj: Dnes24.sk

Autor výstavy Drahoš Prihel dostane priestor v Kopplovej vile Galérie Jána Koniarka. Vernisáž sa uskutoční vo štvrtok 30. apríla od 18:00 hod. Výstava bude potom otvorená až do konca mája.

Farba novým nábojom

Sklenené objekty Drahoša Prihela nie sú maľované len umelcovou predstavivosťou. Do skla vlieva farbu, ktorá objektom odovzdáva ďalší náboj a rozpráva príbeh svojmu divákovi. „Sú to kapitoly o umelcových prianiach, ale aj o túžbe dotknúť sa večnosti. Je to rozmaľovaná poézia tvaru, ktorá nikdy neskĺzne do samoúčelnej exhibície. Suverénna znalosť remesla harmonizuje s umeleckou kultiváciou objektu,“ hovorí kurátor výstavy Ľudovít Petránsky. Prihel podľa neho zalieva svoje skúsenosti do malých sklenených vesmírov.

„V sklárskom výtvarníctve mi je najbližšia brúsená technika plastík. Je to úžasný pocit, keď zo sklenej hmoty vzniká výtvarné dielo, v ktorom začínajú pôsobiť fyzikálne zákony lomu svetla spôsobené optickým brusom," vyznáva samotný autor.

To najlepšie, čo ponúka slovenská scéna

Podľa Petránskeho patrí jeho tvorba vo svojej výtvarnej kvalite k tomu najlepšiemu, čo ponúka oblasť sklárskeho výtvarníctva na súčasnej slovenskej výtvarnej scéne. „Je hravý, ale má svoj štýl. Je pôsobivý, ale zároveň nenásilný,“ opisuje Petránsky.

Foto: ilustračné, Drahoš Prihel: Pagaštan

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM