Rôzne

Tento rok v Trnave nebude: Tradičná dražba nedoručiteľných zásielok dostala stopku

Viac ako pol storočie sa v Malom Ríme konala každoročne dražba nedoručiteľných zásielok. Svoje hviezdne chvíle zažívalo podujatie počas socializmu.

Ilustračný obrázok k článku Tento rok v Trnave nebude: Tradičná dražba nedoručiteľných zásielok dostala stopku
9
Galéria
Zdroj: TASR

Viac ako pol storočie trvajúca tradícia verejných dražieb predmetov z nedoručiteľných zásielok na Poštovej ohlasovni a úložni (POÚ) v Trnave je v tomto roku prerušená.

Jesenné stretnutie záujemcov o kúpu vecí z balíkov, ktoré nenašli svojho adresáta, sa podľa vyjadrenia hovorkyne Slovenskej pošty, a.s., Martiny Mackovej nebude konať pre nedostatok vhodných zásielok.

Na dražbe v Trnave sa zvyklo predávať za symbolické sumy oblečenie, kozmetika, knihy, cigarety, hračky, elektronika, CD, DVD a množstvo iných predmetov pre osobnú spotrebu, do domácnosti, pre automobily, ktoré posielali ľudia poštou. Balíky nedokázala doručiť buď pre nesprávnu adresu, úmrtie či odsťahovanie adresáta, zmeškanie odbernej lehoty, alebo aj z dôvodu, že ho odmietol prebrať adresát, alebo naspäť aj odosielateľ.

V takejto situácii boli odoslané z celého Slovenska do Trnavy, kde sa nachádza jediné takto špecifikované pracovisko Slovenskej pošty.

POÚ mala oprávnenie porušiť listové tajomstvo a otvorením listovej alebo balíkovej zásielky preskúmať ich obsah, aj za účelom zisťovania ďalšej možnosti doručenia.

Neopísateľná atmosféra dražieb

Dražby sa každoročne opakovali za neutíchajúceho záujmu návštevníkov, ale v posledných rokoch sa počet balíkových zásielok, vhodných do dražby pre zmenu pravidiel znižoval. Svoje hviezdne chvíle zažívali dražby počas socializmu, keď mnohé z vecí v balíkoch boli nedostatkovými a na dražbe sa k nim dalo dostať za pár halierov.

K tomu sa pridávala aj neopísateľná atmosféra akcie, ktorú vytváral vyvolávaním ponúk dlhoročný maskot dražieb Ján Mihina. Jeho zásluhou chodili na dražby celé rodiny a predalo sa všetko bezo zvyšku. Vtedy sa konali v hale trnavskej hlavnej pošty na Trojičnom námestí a tá bývala pravidelne zaplnená do posledného miesta. Po presťahovaní je to na Pošte Trnava 2 pri železničnej stanici.

OBRAZOM: Atmosféra dražby 2016 nedoručiteľných zásielok v Trnave
9
Galéria
Zdroj: TASR

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: archívne

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM