Lucia Lauková Správy

Trnava má za sebou zlomový rok: Po dlhej dobe STÚPOL počet obyvateľov

Trnave sa podarilo zlomiť nepriaznivý demografický vývoj. Počet obyvateľov s trvalým pobytom po dlhých rokoch stúpol.

Ilustračný obrázok k článku Trnava má za sebou zlomový rok: Po dlhej dobe STÚPOL počet obyvateľov
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Tak, ako v mnohých iných mestách na Slovensku, aj v Trnave v posledných rokoch klesal počet obyvateľov. Rok 2023 však bol pre Malý Rím výnimočný. Po dlhých rokoch sa pokles zastavil a počet Trnavčanov stúpol.

Ku koncu uplynulého roka mala Trnava 62 508 obyvateľov s trvalým pobytom, čo je o 115 občanov viac než v roku 2022. Informovala o tom radnica.

Prevahu majú ženy. V Trnave ich žije 32 648. Mužov je 29 860.

Prečítajte si tiež

Peniaze do rozpočtu

„Teší nás, že záujem občanov, stať sa či zostať Trnavčanmi, rastie. Svedčí o tom nielen vyšší počet prisťahovaných obyvateľov (o 131 osôb viac), ale aj nižší počet odsťahovaných osôb (o 243 osôb menej) oproti roku 2022,“ priblížila radnica.

Ako dodáva mesto, vďaka stúpajúcemu počtu obyvateľov tak môže mesto Trnava v ďalšom roku počítať s vyššími podielovými daňami od štátu, ktoré budú investované do rôznych oblastí na skvalitnenie života v meste.

„Byť Trnavčanom je výhodné. Rezidenti mesta čerpajú rôzne benefity. Azda najvýhodnejším z nich je v súčasnosti možnosť bezplatného parkovania vo vyznačených B zónach v rámci celého mesta. Trnavčania môžu využiť aj ďalšie výhody ako napríklad nižšie vstupné v mestských športových zariadeniach (kúpaliská, plaváreň, zimný štadión) či znížené dane a poplatky pre seniorov a pod,“ dodáva radnica.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM