Lucia Lauková Kultúra

Trnava ožije folklórnymi slávnosťami: Trojdňový festival ponúkne pestrý PROGRAM

V piatok sa v Trnave začínajú folklórne slávnosti Trnavská brána. Tešiť sa môžete na veľa ľudovej hudby aj remeselné trhy.

Ilustračný obrázok k článku Trnava ožije folklórnymi slávnosťami: Trojdňový festival ponúkne pestrý PROGRAM
10
Galéria
Zdroj: Mesto Trnava

Tradičné slávnosti folklóru Trnavská brána sa budú konať od piatku 18. augusta v Trnave. Počas trojdňového festivalu budú Hlavná ulica, mestský amfiteáter i Nádvorie plné ľudovej hudby a remeselných trhov.

Prvú časť folklórneho programu nájdu návštevníci v piatok a v sobotu od 10:00 h. na Hlavnej ulici. Remeselný trh, pouličná galéria aj vystúpenia slovenských i zahraničných folklórnych súborov zaplnia v piatok celú ulicu smerujúcu od trnavskej Mestskej veže.

Slávnostné otvorenie

Slávnostné otvorenie festivalu bude v piatok o 19:00 h. v mestskom amfiteátri v Trnave, kde vystúpia domáce súbory DFS Drienka, Trnavček a UFS Trnafčan. Vrcholom večera bude vystúpenie s názvom kRok za kRokem v podaní Vojenského umeleckého súboru Ondráš z Českej republiky o 21:00 h.

„V sobotu začíname festivalový deň krojovaným sprievodom mestom, ktorý začne o 10:00 h. pri Kostole sv. Heleny. Následne nebude chýbať škola tanca, hry, tvorivé dielne a vystúpenia ľudových súborov a skupín z Trnavy a okolia,“ hovorí za organizátorov festivalu Terézia Krupčíková.

Remeselné dvory

Sobotný remeselný program nájdu návštevníci aj na Nádvorí čarovných nití a na Dvore tkania a pradenia, ktoré sú novinkou tohtoročného festivalu. V remeselných dvoroch budú prebiehať ukážky, workshopy a prednášky o tvorení čipiek, výšiviek a tkaných odevov.

Večerný hudobný program v sobotu 19. augusta v mestskom amfiteátri, s názvom Ako sa do hory volá, tak sa iskra ozýva, odštartujú vystúpenia zahraničných súborov SPT Jiskra z Čiech a Hora Rishonim Jerusalem z Izraela o 19:00 h.

Súčasťou festivalu Trnavská brána bude aj nedeľná svätá omša vo folklórnom šate so začiatkom o 10:00 h. v Kostole sv. Jakuba, kde vystúpia domáce súbory a český foklórny súbor Jiskra. Omšu otvorí tematická pieseň Pán zastavil sa na brehu a na záver zaznie mariánska pieseň Čakajú ťa nástrahy tohoto sveta. Účinkujúci budú oblečení v slávnostných krojoch a tento rok sa môžu pridať aj návštevníci a ozdobiť sa nejakým folklórnym prvkom.

Bonus v pondelok večer

Trojdňový program na záver vyvrcholí vystúpením Martina Repáňa a Repáňovskej muziky v nedeľu o 18:00 h. v mestskom amfiteátri. „Bonusom tohtoročnej Trnavskej brány bude ešte pondelkový večer 21. augusta so SĽUKOM, na ktorý je možné si zakúpiť lístky cez ticketportal.sk,“ dodáva Terézia Krupčíková.

Kompletný program nájdete na druhej strane!

Prečítajte si tiež

Medzinárodný folklórny festival Trnavská brána 2022
10
Galéria
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM