Webnoviny - Rôzne

Trnavská nemocnica zruší päťdesiat lôžok

Fakultná nemocnica v Trnave zníži počet lôžok približne o päťdesiat ale oddelenia zatvárať nebude. Až o polovicu zo štyridsiatich postelí príde klinika pľúcnych chorôb, ďalšie sa ušetria zlučovaním niektorých oddelení.

Agentúru SITA o tom informoval riaditeľ nemocnice Gabriel Pavelek.

Redukcia lôžok o päťdesiat nebola podľa Paveleka nadiktovaná zhora, ide o výsledok hľadania úspor pri terajšom financovaní nemocníc. Návrh sa podľa riaditeľa pozdáva aj predstaviteľom Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Nemocnica by tak mohla ušetriť zhruba 250 tis. eur. "Tu nejde len o jednoduché zníženie počtu lôžok, ale znížia sa aj prevádzkové náklady a počet zamestnancov,“ dodal Pavelek. Žiadne veľké prepúšťanie však nehrozí, pretože nemocnica je v súčasnosti personálne poddimenzovaná a minimálne zdravotné sestry dokáže zamestnať.

Vedenie nemocnice pôvodne uvažovalo aj o zrušení niektorých oddelení, najviac sa hovorilo o pľúcnom a kožnom. Napokon dostalo prednosť zlučovanie, po ktorom bude podľa Paveleka poskytovanie zdravotnej starostlivosti v plnej miere zachované.

Podľa predstáv ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika má Slovensko prísť od 1. júla o 10 až 15 percent z 35-tisíc nemocničných lôžok a o desiatky nemocničných oddelení.

Ilustračné foto SITA/Kvetoslava Mudríková (WEBNOVINY)

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM