Lucia Lauková Kultúra

Trnavské divadlo otvorí svoje brány v NOCI: Herci vás zavedú do tajných zákutí

Trnavské Divadlo Jána Palárika sa pripojí k 14. ročníku celoeurópskeho podujatia Noc divadiel. Návštevníci sa môžu tešiť na zaujímavý program.

Ilustračný obrázok k článku Trnavské divadlo otvorí svoje brány v NOCI: Herci vás zavedú do tajných zákutí
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Prehliadky zákulisím pre deti od 16.30 h a pre dospelých od 20.30 h a k tomu živé vysielanie rozhlasovej hry pripravilo na sobotnú (18. 11.) Noc divadiel trnavské Divadlo Jána Palárika (DJP). Pripája sa k 14. ročníku celoeurópskeho podujatia a dá nahliadnuť záujemcom do inak nedostupných zákutí divadelných stánkov. Informovala o tom Katarína Čučková z DJP.

Detské zážitkové prehliadky dostali názov Stratená rukavička. „V sprievode našich hercov preskúmame tajné miestnosti divadla a objavíme, ako vyzerajú kulisy zblízka a aké záhady sa odohrávajú za oponou. Pre malých návštevníkov sme pripravili aj prekvapenie, rozprávkový príbeh rukavičky si budú môcť odniesť domov v podobe malej knižky,“ uviedla Čučková.

Prečítajte si tiež

Potulky zákulisím

Potulky zákulisím pre dospelých sa skončia krátko pred polnocou. Záujemcovia sa budú môcť poprechádzať zákulisím a počas prehliadky nahliadnuť do hereckých šatní, navštíviť maskérňu či divadelný fundus a tiež si budú môcť pozrieť miesta, kam chodili a chodia inšpiratívne osobnosti umeleckého sveta.

Vstup je voľný

Živé vysielanie rozhlasovej hry podľa divadelnej hry Pavla Weissa Krvavé víno sa začne priamo z javiska DJP o 19.00 h a odvysiela ho Rádio Devín. Text získal Cenu DJP v rámci súťaže Dráma 2022 a vychádza zo zachovanej korešpondencie slovenského spisovateľa, autora románu Červené víno či Drevená dedina Františka Hečka, ktorý sa narodil v obci Suchá nad Parnou pri Trnave.

V hre sa diváci i poslucháči dozvedia, aký vplyv na jeho tvorbu mal trnavský región, na pôdoryse Hečkovho životného príbehu sa zjavia aj ďalšie otázky. Účinkujú Tomáš Vravník (František Hečko), Tatiana Kulíšková (Mária Jančová), Miroslav Beňuš (Blahoslav Hečko), Vladimír Jedľovský (Ľudo Ondrejov), Martin Križan (Gazda). Réžiu má Zuzana Hurová, hudobnú spoluprácu Michal Hudák. Autorom dramatizácie je Jakub Molnár.

Na všetky časti Noci divadiel v Trnave je voľný vstup, potrebná je rezervácia vstupeniek vopred.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM