Dominika Handzušová Správy

Uplynie rok od smrti Hadriána Radványiho: Pripomenú si ho spomienkovým večerom

Historik, bibliograf, publicista, archivár. Hadrián Radványi sa významnou mierou zaslúžil o mapovanie dejín nášho mesta. V aule Pazmaneum si ho pripomenú spomienkovým večerom.

Ilustračný obrázok k článku Uplynie rok od smrti Hadriána Radványiho: Pripomenú si ho spomienkovým večerom
Zdroj: TASR

Pri príležitosti prvého výročia smrti známeho trnavského historika, bibliografa a publicistu Hadriána Radványiho pripravila Trnavská univerzita, Arcibiskupský úrad a Spolok svätého Vojtecha spomienkový večer. Uskutoční sa v aule Pazmaneum na Univerzitnom námestí vo štvrtok 26. marca o 16:30 hod. Záštitu nad podujatím prevzali arcibiskup Ján Orosch a rektor Trnavskej univerzity Marek Šmid.

Získal nejedno ocenenie

Hadrián Radványi zomrel 26. marca 2014 vo veku 95 rokov. Podstatnú časť svojho života žil a pôsobil v Trnave. Cenou mesta a titulom Čestný občan mesta Trnava bola ocenená jeho celoživotná práca – vedecká a publikačná činnosť. Konferencia biskupov Slovenska udelila Radványimu Cenu Fra Angelico. V roku 1997 Trnavská univerzita ocenila jeho dielo udelením čestného doktorátu.

Písal „do zásuvky“

Hadrián Radványi je autorom viac ako 1400 bibliografiou zaznamenaných článkov a štúdií, z ktorých mnohé pred rokom 1989 vyšli pod pseudonymom alebo v strojopisných samizdatoch. Tlačou vyšlo 30 monografií a veľkých štúdií. „Jeho vedeckú publicistiku reprezentujú štúdie o bernolákovcoch a ich nasledovníkoch, práce k cirkevným dejinám a neobyčajne vzácne sú príspevky k dejinám Trnavy. Medzi významné historické práce patria štúdie o minulosti škôl v Trnave, osobitne práce o Trnavskej univerzite činnej v rokoch 1635 – 1777, jej vedeckých a pedagogických pracovníkoch, jej tlačiarní a mnohostrannej knižnej produkcii,“ opísal v skratke bohatú tvorbu Radványiho Bohumil Chmelík.

Pozoruhodná bola jeho aktívna a činorodá práca v Spolku svätého Vojtecha v Trnave. Pôsobil tu ako zamestnanec i člen výboru. Má nezastupiteľnú zásluhu na obnovení Spolku a rozšírení jeho členskej základne po roku 1989 vo funkcii doživotného podpredsedu výboru.

Najznámejšie knihy

Z knižných vydaní verejnosť i odborníkov zaujali monografie ako Slovenské učené tovarišstvo, Tri generácie Bernolákovcov, Trnavské tlačiarne, Stará Trnava v obrazoch, Trnavské kostoly, Jezuitská a Univerzitná knižnica v Trnave, Jazykové slovaciká a polyglotné tlače obsahujúce slovenčinu, Bazilika svätého Mikuláša v Trnave. „Pred vydaním je dielo, ktoré zanechal v rukopisnej podobe. Publikoval v rozličných časopisoch, novinách a zborníkoch. Spracoval viac ako dve desiatky archívov, usporiadal desiatky knižníc a rád pomáhal študentom pri ich diplomových prácach,“ dodal Chmelík.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM