Správy

Užite si zaujímavý výlet: Trnavu a Nitru spojila cyrilometodská cyklotrasa

Po novej cyrilometodskej cyklotrase do Trnavy prešli prví cykloturisti. Postupne pribudne nový systém značenia a oddychové miesta.

Ilustračný obrázok k článku Užite si zaujímavý výlet: Trnavu a Nitru spojila cyrilometodská cyklotrasa
3
Galéria

Pelotón cykloturistov spolu s nitrianskym biskupom Viliamom Judákom vyštartoval počas uplynulej nedele predpoludním z Nitry do Trnavy po novej cyrilometodskej cyklotrase pri príležitosti jej otvorenia.

Významné spojenie

Cyklotrasa vedie prírodným prostredím, čiastočne aj po verejných komunikáciách, informoval hovorca Biskupstva Nitra Tibor Ujlacký.

Nová cyklotrasa sa začína v Nitre, vedie cez Močenok do Serede. Pri Šali sa cesta napája na už existujúcu cyklotrasu. Cyrilometodská cyklotrasa sa končí v Trnave. „Bude tak symbolizovať spojenie Nitry ako kolísky kresťanstva na Slovensku s Trnavou, ktorá je známa ako malý Rím,“ povedal Ujlacký.

Prečítajte si tiež

Plánujú novinky

Garantom cyklotrasy je obec Močenok, ktorý ju vybudoval v spolupráci s Nitrianskym biskupstvom a Arcibiskupstvom Trnava. Trasa je už pre cyklistov priechodná, postupne pribudne nový systém značenia a oddychové miesta.

Úsek z Nitry do Močenka ako rodiska sv. Gorazda, žiaka sv. Cyrila a Metoda, bude venovaný najmä sedmopočetníkom, nasledovníkom solúnskych bratov.

„Tento úsek je už niekoľko rokov využívaný na pešiu púť pútnikov, ktorí prinášajú svätogorazdovské posolstvo z Močenka na Nitriansky hrad. Práve oni nazvali tento chodník cestou sedmopočetníkov,“ skonštatoval Ujlacký.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie zaujímavé čítanie

Cyrilometodská cyklotrasa z Nitry do Trnavy
3
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM