Monika Földešiová Rôzne

V meste sa boja sťahovania neprispôsobivých obyvateľov

Strach zo znižovania kvality bývania sa začal šíriť v Jelšave po tom, ako jeden z obytných domov po zrušenej posádke ozbrojených síl odkúpila trnavská súkromná firma. V meste sa hovorí o vysťahovaní neprispôsobivých obyvateľov zo západného Slovenska.

Ako pre TASR povedal primátor Jelšavy Milan Kolesár, problémom sa zaoberalo aj mimoriadne mestské zastupiteľstvo. Dôvod na paniku nevidí, pretože firma aj písomne deklaruje, že byty chce opraviť a ponúknuť na predaj štandardným komerčným spôsobom.
Samospráva Jelšavy v týchto dňoch prideľuje nájomníkom 16 rekonštruovaných bytov. „V roku 2010 sme dostali bezplatným prevodom jednu bytovku od ministerstva obrany. Podľa súčasne platných predpisov ponúkajú ozbrojené sily prebytočný majetok najskôr na predaj. Ak nie je záujem, znižujú ceny v troch kolách. Ak sa im to nepodarí predať, dostáva sa na rad samospráva. Zastupiteľstvo súhlasilo s investíciou do opravy bytov, hoci sme spočiatku mali obavy. Ukázalo sa, že záujem o nájomné byty je aj u nás, dokonca sú to aj obyvatelia z okolitých obcí. Niektorí nájomníci sa nasťahujú tento mesiac, ďalší v apríli. Môžem povedať, že už teraz máme 11 serióznych záujemcov,“ povedal Kolesár.
Ďalšiu bytovku v Jelšave odkúpila od ozbrojených síl za zníženú cenu súkromná firma z Trnavy. V meste sa začalo hovoriť, že do bytovky chcú presťahovať neprispôsobivých obyvateľov zo západného Slovenska a bývanie na sídlisku by okamžite stratilo kvalitu. „Obavy obyvateľov sme prerokovali aj na mimoriadnom mestskom zastupiteľstve. Oslovili sme majiteľa bytovky a ten nemal problém pricestovať do Jelšavy, oznámiť svoj postoj poslancom a potvrdiť nám ho aj písomne. Teraz nemáme dôvod obávať sa tejto situácie, pretože trnavská firma nám oficiálne potvrdila, že chce bytovku opraviť a byty ponúknuť štandardne na predaj. V meste by sme postupovali rovnakým spôsobom, ale my nemáme peniaze na kúpu bytovky. Dúfali sme, že aj tú dostaneme bezplatným prevodom,“ dodal primátor Jelšavy.

tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM