Monika Hanigovská Rôzne

V Trnave sa bude šifrovať a hádať: Obľúbená zahraničná aktivita opäť v našom meste

V Malom Ríme sa budú opäť „lúskať“ záhady a hádanky. Mestská tímová hra Ščul - Trnavská šifrovačka sa tentoraz zameria aj na historické a geografické fakty nášho mesta.

Ilustračný obrázok k článku V Trnave sa bude šifrovať a hádať: Obľúbená zahraničná aktivita opäť v našom meste
11
Galéria
Zdroj: Lutzbauerphoto

Budú chodiť po Trnave a riešiť šifry. Reč je o tímovej hre s názvom Ščul – Trnavská šifrovačka, ktorá odštartuje po druhý krát (2.jún). Podľa slov jednej z organizátoriek tejto hry, Filipy Donaldson, patrí Trnava medzi prvé slovenské mestá, ktoré organizujú takúto zahraničnú aktivitu.

„V zahraničí obľúbená aktivita sa zameriava najmä na precvičenie mozgových závitov, avšak ozvláštni to zahrnutím historických i geografických faktov o meste,“ prezradila nám jedna z organizátoriek tejto hry, Filipa Donaldson.

Registrácia hry už bola spustená. Ukončená bude do naplnenia kapacít 150 účastníkov.

Budú potrebovať mapu

„Troj – až päťčlenné tímy sa budú orientovať podľa mapy, kde budú vyznačené jednotlivé stanoviská v historickom centre. Tu budú musieť vylúštiť niektorú zo šifier. Pomôcť si môžu aj použitím smartfónov, prípadne si za body kúpia nápovedu, “ opisuje základný princíp hry Donaldson.

Zdroj: Lutzbauerphoto

Nie je to vedomostná súťaž

„Vôbec nejde o to, koľko toho človek vie, nie je to vedomostná súťaž. Súťažiaci budú musieť skôr zapojiť logické myslenie. Hra je teda určená pre tých, ktorí milujú lúštiť rozličné úlohy a hádanky, na svoje si však prídu aj milovníci histórie, keďže popri lúštení sa dozvedia zaujímavosti z dejín či geografie nášho mesta,“ vysvetľuje ďalej organizátorka.

Víťazom hry sa následne stane tím, ktorému sa v čo najkratšom čase podarí vylúštiť čo najviac šifier.

A prečo dostala Trnavská šifrovačka názov Ščul? „Chceli sme využiť potenciál trnavského nárečia a odlíšiť túto hru od iných. Keďže hra je časovo obmedzená, mysleli sme to tak, že súťažiaci musia riešiť úlohy teraz, teda ščul,“ pričom Donaldson dodala, že takúto myšlienku hry chcela v Trnave zrealizovať už dávnejšie.

Registrácia súťažiacich bola už spustená a je bezplatná. Prihlásiť sa možno na emaily scul.trnava@gmail.com. Minimálny vek súťažiacich je 15 rokov, v tíme však musí byť aspoň jedna plnoletá osoba. Štart bude o 13.00 hod. v Univerzitnom parčíku a hra sa uskutoční za každého počasia. Organizátori odhadujú, že bude trvať štyri až päť hodín.

V našej priloženej fotogalérii si môžete pozrieť, ako to vyzeralo počas prvého ročníka tamojšej tímovej hry.

OBRAZOM: Ako to vyzeralo na mestskej tímovej hre Ščul
11
Galéria
Zdroj: Lutzbauerphoto

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: Richard Lutzbauer- Lutzbauerphoto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM