Rôzne

Všimli ste si ho už aj vy? Pri Trojičnom stĺpe je veľkoplošný motýľ z kvetín

Pri Trojičnom stĺpe pod mestskou vežou v Trnave leží na dlažbe veľkoplošný motýľ s krídlami plnými pestrofarebných kvetov a okolo neho sú stánky s tisíckami letničiek, trvaliek či izbových rastlín.

Ilustračný obrázok k článku Všimli ste si ho už aj vy? Pri Trojičnom stĺpe je veľkoplošný motýľ z kvetín
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Takú podobu má Trojičné námestie v týchto dňoch, keď sa koná tradičný Májový kvet. Už ôsmykrát mesto pripravilo pre pestovateľov i milovníkov krásy jarný festival, kde si možno nakúpiť kvetiny či inšpirovať sa ich aranžovaním. Pestovatelia a predajcovia zo širokého okolia prichádzajú do Trnavy ponúkať rastliny domáce i privezené z ďalekých krajov, podujatie trvá do piatka 12. mája.

Predaj aj vystúpenia

Jeho súčasťou je predaj rôznych doplnkov, poradenstvo o biologickej ochrane rastlín a záhrad a tiež viaceré vystúpenia trnavských hudobníkov a detí miestnych škôl. Na Hlavnej ulici po úspešnej minuloročnej premiére aj teraz organizátori z trnavskej radnice pripravili landart – výtvarno-architektonickú premenu dvoch dláždených plôch na živú zelenú oázu. „Cieľom je propagácia ochrany zelene a tiež signál, že sa v našom meste počíta s ďalším skvalitňovaním a rozširovaním plôch zelene,“ informoval hovorca mesta Pavol Tomašovič.

V historickom západnom krídle radnice sa koná výstava bonsajov a suiseki v spolupráci s trnavským Bonsai klubom, otvorená je detská keramická dielňa a je tiež možnosť naučiť sa aranžovanie s trnavskou organizáciou Slovenského zväzu záhradkárov.

Súťaž

Podporu pestovateľom prezentuje mesto aj každoročným vyhlásením súťaže o najkrajší balkón a predzáhradku. Aj teraz môžu Trnavčania, ktorí takto prispievajú k zlepšeniu životného prostredia, dostať finančnú pomoc od radnice. Najlepší v oboch kategóriách, ktorí zašlú fotografie, v závere roka dostanú od 40 do 120 eur.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM