Správy

Výročie oslobodenia Trnavy: Pre rekonštrukciu si ho nemôžu pripomenúť na tradičnom mieste

Rekonštrukcia Námestia SNP zmenila plány. Tradičné spomienkové podujatie sa na zvyčajnom mieste konať nenôže.

Ilustračný obrázok k článku Výročie oslobodenia Trnavy: Pre rekonštrukciu si ho nemôžu pripomenúť na tradičnom mieste
Zdroj: Peter Bročka

Výročie oslobodenia v 2. svetovej vojne si v Trnave nemôžu tento rok pripomenúť na tradičnom mieste. Dôvodom je rekonštrukcia Námestia SNP vrátane Pomníka osloboditeľov, ku ktorému tradične k 1. aprílu kladú vence zástupcovia mesta a spoločenských organizácií.

Položia kvety

„Tichá pietna spomienka sa uskutoční na cintoríne na Ulici Terézie Vansovej pri hrobe ruských vojakov,“ uviedla pre TASR Viera Hrdinová z referátu protokolu na trnavskej radnici. Plánujú za účasti zástupcov vedenia mesta položiť kvety na miesto, kam po bojoch o Trnavu pochovali troch padlých vojakov. Mesto nepripravuje k tejto príležitosti žiadny program, ani nepozýva ďalších účastníkov.

Prečítajte si tiež

Tradičné spomienkové podujatia

Trnava bola oslobodená na Veľkú noc 1. apríla 1945. Do mesta vstúpili po bojoch vojaci pravého krídla 2. ukrajinského frontu. Boje si v Trnave a blízkom okolí vyžiadali životy 120 vojakov, obete na životoch obyvateľov Trnavy po bojoch neboli zaznamenané.

Oslobodenie si Trnavčania tradične pripomínajú pri pomníku, ktorý mesto osadilo v roku 1959. V období po Novembri ´89 apelovali Trnavčania na jeho premiestnenie, no nestalo sa tak. V rámci pripravovanej celkovej obnovy námestia malo mesto pred zhruba šiestimi rokmi záujem o jeho presunutie na iné miesto v Trnave, nakoľko boli zistené problémy so statikou.

Proti sa postavil petíciou Slovenský zväz protifašistických bojovníkov, nesúhlasné stanovisko s odvolaním sa na medzinárodné dohody prezentovalo aj veľvyslanectvo Ruskej federácie. Po obnove sa tak vráti na Námestie SNP, v mierne pozmenenej polohe.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM