Zuzana Vajayová Rôzne

Výstavný program galérie v Trnave chceli zostavovať úradníci

Na priame zasahovanie do výstavného programu Galérie Jána Koniarka v Trnave vedením Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) poukazuje vo svojom otvorenom liste jej doterajší riaditeľ Vladimír Beskid.

Reaguje ním na písomnú informáciu riaditeľa odboru kultúry TTSK Viliama Kubányiho, ktorý ju začiatkom mája rozposlal krajským poslancom a ďalším zainteresovaným a vyčíslil v nej dôvody, prečo bol Beskid z funkcie odvolaný. Okrem vážnych nedostatkov v riadiacej činnosti poukázal na nízku návštevnosť galérie, netransparentnosť pri nákupe nových diel do zbierok, protežovanie niektorých umelcov a kontroverznosť niektorých výstav, kde sa mali objaviť aj pornografické motívy. Rovnako ako neochotu riaditeľa galérie spolupracovať s umelcami regiónu.

Beskid to v otvorenom liste vyvracia. O zasahovaní do výstavného programu galérie uvádza, že najmenej sedem výstav za posledné štyri roky vzniklo na priamy zásah a pokyn vedenia TTSK, konkrétne Kubányiho a vtedy poradcu predsedu TTSK Juraja Štaffu. Išlo podľa neho o nanútené výstavy Daniela Bidelnicu a Tibora Huszára v roku 2007, Ondreja Zimku a Milky Zimkovej v roku 2008, Petra Čambala mladšieho a staršieho, Martina Palu v roku 2009 a o nezrealizovanú výstavu Tibora Bártfaya. "

V istom momente poradca predsedu ako amatérsky kurátor – samouk a Kubányi ako výkonný úradník TTSK mi pripravovali výstavný program, čo bolo pre mňa ako štatutára inštitúcie s právnou subjektivitou a kurátora galérie, zodpovedného za celkový profil galérie, absolútne neprijateľné," píše Beskid. V otvorenom liste reaguje aj na ďalšie uvádzané skutočnosti, ktoré mali byť dôvodmi jeho odvolania.

Podľa Beskida v Kubányiho materiáli bol uvedený celý rad nepravdivých údajov a účelovo manipulovaných informácií, ktoré vedome poškodzujú jeho profesionálne meno a účinkovanie v galérii. Jeho rozoslanie podľa neho napĺňa skutkovú podstatu trestného činu ohovárania, vyzval preto riaditeľa odboru kultúry TTSK na dementovanie do 30 dní v rovnakom rozsahu, ako bol rozoslaný pôvodný materiál. Kubányi vo svojej informácii píše rovnako o poškodzovaní dobrého mena TTSK, ktorého sa Beskid dopustil tým, že po vernisážach dvoch zo spomínaných výstav sa od nich verejne dištancoval, autorov označil za nekompetentných a vo svojich medializovaných vystúpeniach tak opakovane poškodil povesť zriaďovateľa galérie – TTSK, jeho poslancov a vrcholových predstaviteľov.

Vladimír Beskid bol na základe hlasovania poslancov odvolaný pred niekoľkými mesiacmi, odborná verejnosť považuje dôvody za vykonštruované. Na jeho podporu ako uznávaného odborníka podpísali viaceré osobnosti výtvarnej scény petíciu, konal sa aj protest pre Úradom TTSK.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM