Dominika Handzušová Rôzne

Západoslovenské múzeum prejde veľkou rekonštrukciou: Čoho sa dotkne?

Trnavský samosprávny kraj chce zrekonštruovať a zmodernizovať budovy múzea v Trnave. Pre stavebné úpravy objektu bola vypísaná verejná súťaž. Obnovou prejde najmä fasáda, no rekonštrukcia odkryje aj dosiaľ neprístupné časti.

Ilustračný obrázok k článku Západoslovenské múzeum prejde veľkou rekonštrukciou: Čoho sa dotkne?
Foto: Dominika Handzušová

Medzi výzvami na predkladanie ponúk zverejnených vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie nájdeme hneď dve, ktoré sa týkajú múzeí v Trnave. Okrem Synagógy – Centra súčasného umenia, sa rekonštrukcie dočká aj Západoslovenské múzeum.

Návrat k minulosti

Budova Západoslovenského múzea Trnava patrí medzi národné kultúrne pamiatky. Ide o pôvodne stredoveký objekt z 13. storočia s mladšou stredovekou úpravou a viacnásobnými barokovými úpravami a dostavbami. Areál má veľkú pamiatkovú hodnotu a je tak najvýznamnejšou pamiatkou nielen Trnavy, ale širšieho regiónu. Napriek tomu, že exteriér už nemá svoj pôvodný koncepčný slohový výraz. Stratil ho vo veľkej miere pri prestavbe pre účely múzea na prelome 50. a 60. rokov 20. storočia.

„Cieľom projektu je prinavrátiť pamiatke jej dobový vzhľad, očistiť ju od nevhodných novodobých zásahov a prezentovať ju v koncepčnom slohovom výraze určenom na základe výsledkov reštaurátorského výskumu,“ opisuje Trnavský samosprávny kraj realizáciu zákazky. Stavba je členená na štyri stavebné objekty.

Vymenia okná a opravia fasádu

V rámci rekonštrukcie má byť okrem prác na fasádach zlepšená aj technická kvalita objektu. Naplánovaná je aj výmena okien a dverí. Má zlepšiť funkčnosť a úsporu tepelnej energie. Zároveň tak budú odstránené nevhodné zásahy do historickej fasády.

Prinavrátenie dobového výrazu má zabezpečiť celoplošná obnova fasád na základe schváleného návrhu na pamiatkovú obnovu. Zreštaurujú sa pôvodné nápisy a výzdoby, poškodenú omietku odstránia. Na celej ploche zrealizujú novú štukovú vrstvu.

Pribudne výťah, sprístupnia aj pivnice

Imobilní návštevníci majú zatiaľ prístup len na niektoré expozície. Plánovaná rekonštrukcia to chce zmeniť prístavbou exteriérového výťahu v nádvorí, ktorý umožní bezbariérový vstup prepájajúci 1. podzemné až 3. nadzemné podlažie. „Poloha výťahovej šachty je navrhovaná tak, aby rozsah búracích prác a zásahy do pamiatky boli minimalizované,“ informuje správa o rekonštrukcii. Presklený výťah má byť podľa nej pristavaný k východnej dvorovej fasáde západného krídla areálu.

Dosiaľ nevyužívané časti suterénu sa stanú súčasťou výstavných priestorov nesúcich názov Expozícia tehly. „Riešený priestor sa nachádza pod južným krídlom západného nádvoria v jeho západnej časti. Priestor pivnice je konštrukčný jednotrakt a rozprestiera sa pod celou šírkou južného krídla v smere sever-juh,“ približujú podklady rekonštrukcie.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM