han Rôzne

ZOŠ Trnava: Zákazky pre štátnych dopravcov budú tvoriť len pätinu PRÍJMOV

ŽOS Trnava je najväčšou dielňou na opravy železničných vozňov v strednej Európe. Vyrába nové nákladné železničné vozne, vykonáva revízie nákladných a osobných železničných vozňov, ich prestavby a modernizácie.

Ilustračný obrázok k článku ZOŠ Trnava: Zákazky pre štátnych dopravcov budú tvoriť len pätinu PRÍJMOV
Zdroj: Facebook.com/ŽOS Trnava, a.s.

Novovýroba, modernizácia, revízie vagónov a výroba finálnych zváraných konštrukcii pre nemeckých, rakúskych a švajčiarskych klientov či oživovanie českých elektrických súprav pre Juhomoravský kraj aj v tomto roku prispejú k nezávislosti spoločnosti ŽOS Trnava, a. s., od zákaziek pochádzajúcich zo slovenského verejného sektora.

Uviedol to generálny riaditeľ spoločnosti Miloš Kyselica.

Držia krok

Vlani tvorili zákazky pre Železnice SR, Železničnú spoločnosť Slovensko (ZSSK) a ZSSK Cargo 17,4 %, na rok 2022 je predpoklad 19 % príjmov. „Orientácia na západoeurópsky trh a služby pre týchto zákazníkov pomáhajú zvyšovať pridanú hodnotu našich prác,“ uviedol Kyselica. Strategická spolupráca s českou Škoda Transportation umožňuje podľa jeho slov spoločnosti odborne rásť, udržiavať si kvalifikovanú pracovnú silu a ďalej zvyšovať „trnavské know-how“.

„Vďaka tomu máme priestor pre investície do technologického vybavenia a dokážeme držať krok so západoeurópskou konkurenciou,“ doplnil.

ŽOS Trnava prijali vlani od privátnych slovenských klientov 5,9 % svojich tržieb a od zahraničných klientov 76,7 % tržieb. Zvyšok predstavovali zákazky slovenského verejného sektora.

„Som veľmi rád, že počas pandemického obdobia sme mnohými opatreniami, komunikáciou a vzájomným rešpektom dosiahli, že sme nemuseli ani na jeden deň prerušiť pracovný proces. Aj preto náš hospodársky výsledok 2021 takmer dosiahol úroveň z konca roku 2020 a vysokokvalifikovaní zamestnanci nemali dôvod od nás odísť,“ konštatoval Kyselica.

Niečo o ZOŠ

ŽOS Trnava je najväčšou dielňou na opravy železničných vozňov v strednej Európe. Vyrába nové nákladné železničné vozne, vykonáva revízie nákladných a osobných železničných vozňov, ich prestavby a modernizácie. Do skupiny ŽOS Trnava patrí aj ŽOS Zvolen, a. s., ktorá sa zaoberá opravami a modernizáciami lokomotív. Aj tá plánuje v tomto roku získať zo zahraničia až 75 % svojich tržieb.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM