Erik Bojničan Rôzne

Zrúcanina kláštora Katarínka prilákala stovky ľudí: Aké sú ďalšie plány na leto?

Dňa otvorených dverí na neďalekej Katarínke sa zúčastnil rekordný počet ľudí. Aké majú dobrovoľníci ďalšie plány?

Ilustračný obrázok k článku Zrúcanina kláštora Katarínka prilákala stovky ľudí: Aké sú ďalšie plány na leto?
Zdroj: TASR

Tradičné podujatie Dňa otvorených dverí sa uskutočnilo v utorok 5. júla 2016 v malebnej zrúcanine kostola a kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej. Od vzniku projektu v roku 1994 sa pomyselné dvere otvorili už po 16. raz. Tentoraz prilákalo podujatie zatiaľ najväčší počet – viac ako 1300 – návštevníkov z rôznych krajov Slovenska, ale aj zo zahraničia. Informoval o tom člen organizačného tímu projektu Katarínka Ľubo Blišák.

Bohatý program

Ako uviedol, okolie kultúrnej pamiatky sa začalo zapĺňať už zrána. Nechýbali všetky vekové kategórie, no najväčšiu skupinu tvorili rodiny s deťmi a mladí ľudia. Oficiálne sa podujatie začalo predpoludním slávnostnou svätou omšou, ktorú celebrovali František Xaverský, provinciálny minister Rehole menších bratov – Františkánov, a Miroslav Kováč z Dechtíc. Zakladateľ projektu Peter Herceg následne predstavil program a stručne ozrejmil plány pre nasledujúcu pracovnú sezónu.

„Turisti, ktorí boli na Katarínke prvýkrát, sa zaujímali najmä o sprevádzanie po ruinách kostola a kláštora s historickým výkladom. Po ročnej prestávke pripravili dobrovoľníci divadelné predstavenie, ktoré v stručnom slede popisuje dejiny a udalosti o tomto pútnickom mieste. Pre rodiny s deťmi bol pripravený široký výber tvorivých dielní a cechov či hudobné vystúpenie mladých z obce Šenkvice s názvom 3R – Radosť rozdávaním rastie,“ priblížil Blišák.

Chystajú ďalšie podujatie

„Podujatie hodnotíme veľmi dobre, program sme zrealizovali bez komplikácií. Milo nás prekvapila nečakane veľká účasť, čo pripisujeme ideálnemu počasiu. O mesiac sa spolu s ďalšími dobrovoľníkmi plánujeme zapojiť ešte do projektu Noc hradov a zrúcanín, ktorý sa uskutoční na Katarínke 12. augusta, o čom budeme ešte informovať na našom webe,“ povedal hlavný organizátor Jakub Pavčo.

Dobrovoľníci z Katarínky zároveň pozývajú širokú aj odbornú verejnosť na návštevu celoročnej expozície o projekte Katarínka, o jej minulosti a realizovaných výskumoch. Tá je súčasťou novej historickej expozície v obnovených priestoroch kaštieľa v Chtelnici.

Pomohli stovky dobrovoľníkov

Záchranu kostola a kláštora sv. Kataríny organizuje Občianske združenie Katarínka v spolupráci so Združením kresťanských spoločenstiev mládeže. Zrúcanina kostola a kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej sa nachádza medzi obcami Dechtice a Naháč. Počas 22 rokov existencie projektu sa na dobrovoľníckych táboroch zúčastnilo 1531 osôb.

Na konzervovanie ruín sa využívajú dobové techniky murovania, škárovania, kresania dubových trámov, či vlastnoručne tesaný rumpál. V nasledujúcej sezóne bude prebiehať oprava hlavíc pilierov, konzervácia múrov v presbytériu, archeologický výskum, dokončovacie práce vo veži a osadenie točitého schodiska za účelom zriadenia vyhliadky.

Foto: ilustračné

Navštívili ste už niekedy Katarínku?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM