Rôzne

300 spevákov na jednom mieste: Festival Chrámová pieseň čaká už tretí ročník

Na festivale Chrámová pieseň sa predstaví tucet speváckych zborov evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku 300 spevákov na jednom mieste: Festival Chrámová pieseň čaká už tretí ročník
13
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk

Na treťom ročníku festivalu Chrámová pieseň sa v Trnave v sobotu (12. 10.) predstaví 12 spevokolov a približne 300 spevákov evanjelických speváckych zborov Slovenska.

Súťažiť budú podľa informácií tlačovej tajomníčky evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku (ECAV) Jany Nunvářovej miešané, ženské, mužské a mládežnícke zbory.

„Festival sa uskutoční v evanjelickom kostole pri príležitosti 100. výročia smrti Milana Rastislava Štefánika. Od 9.30 h radi privítame záujemcov o zborový spev,“ uviedla Nunvářová.

Podujatie sa koná vždy na inom mieste, do Trnavy prídu predviesť svoj naštudovaný program zbory z Diakoviec, Senice-Čáčova, Trenčína, Veľkého Krtíša, Pezinka, Nitry, Brezovej pod Bradlom, Bratislavy-Petržalky a predstavia sa aj Trnavčania. „V nesúťažnej časti diváci uvidia spevokoly z Hronseka, Zvolena a Horných Zeleníc,“ informovala.

ECAV má výbor cirkevnej hudby a hymnológie zložený z profesionálnych dirigentov, kantorov či hudobníkov. Jeho predsedom je Ján Siroma, ktorý vidí význam súťaží ako cestu k zvýšeniu kvality zborového spevu.

„Chceme motivovať spevákov, aby sa stále venovali svojej záľube a aby rástla aj kvalita ich prednesu. Nezáleží na tom, či sú to profesionáli, alebo amatéri, dôležitá je radosť a nadšenie, ktoré do piesne vložia,“ uviedol. Hlavným organizátorom festivalu je Západný dištrikt ECAV na Slovensku.

Foto: Ilustračné

Evanjelický kostol v Trnave
13
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM