Tlačové správy Tlačové správy

Ak chcete využívať slnečnú energiu, zvoľte THERMO|SOLAR

Od pondelka 1. 12. 2015 môžu domácnosti žiadať SIEA (Slovenskú inovačnú a energetickú agentúru) o poukážky na podporu obnoviteľných zdrojov energií (OZE).

Ilustračný obrázok k článku Ak chcete využívať slnečnú energiu, zvoľte THERMO|SOLAR
Zdroj: Agentúra Paperlife

Žiadosť o poukážku sa podáva prostredníctvom informačného systému, ktorý je prístupný na: http://zelenadomacnostiam.sk/…-o-poukazku/ . Platnosť poukážky je 30 dní, dovtedy ju musí zhotoviteľ (inštalatér) aktivovať u SIEA, alebo zanikne. Ak zanikne je možné opätovne o ňu požiadať. Na začiatok programu je financií dostatok, treba si však vybrať registrovaného inštalatéra, ktorý má voľné kapacity a je schopný nainštalovať zariadenie v čase očakávanom zákazníkom.

Štát bude prostredníctvom SIEA preplácať občanom až do 50% nákladov na inštaláciu zariadení do 10 kW. Ročne tak môžete v rodinnom dome ušetriť napríklad až cca 200 eur za prípravu teplej vody pri využití solárneho systému z produkcie najväčšieho slovenského výrobcu slnečných kolektorov THERMO|SOLAR Žiar, s.r.o. Návratnosť systému bude so štátnou podporou iba cca 5–7 rokov, pritom overená životnosť solárneho systému z THERMO|SOLARU je 40 rokov.

Skôr ako začnete vypĺňať žiadosť oboznámte sa s podmienkami http://zelenadomacnostiam.sk/…e-podmienky/ a odporúčaniami pre domácnosti http://zelenadomacnostiam.sk/…odporucania/ . Na stránke nájdete aj podrobný návod, ako podporu získať: http://zelenadomacnostiam.sk/…-o-poukazku/ .

Riaditeľ THERMO|SOLARU Alfréd Gottas k tomu poznamenáva: ,,Vítame reálnu podporu pre obnoviteľné zdroje, ktoré sa budú realizovať prostredníctvom cez SIEA. Očakávame, že toto opatrenie s použitím prostriedkov predovšetkým zo zdrojov EÚ konečne rozprúdi predaj a inštaláciu zaradení pre vyššie využitie OZE na Slovensku. Z nášho pohľadu, ako najväčšieho výrobcu slnečných kolektorov v strednej Európe očakávame, že sa v najbližšom roku znásobí počet inštalovaných solárnych systémov, oproti tomuto roku. Slovensko bolo doteraz na chvoste EU pri využívaní slnečných kolektorov a teraz je tu historická šanca tento stav zmeniť. Vyzývame občanov, aby využili to, že im štát preplatí 30 až 50 % nákladov na celý solárny systém, vrátane inštalácie zariadenia. V prípade, že si zvolia solárny systému a slnečné kolektory z akciovej ponuky THERMO|SOLARU, môžu domácnosti dostať dotáciu až do výšky 1750 eur zo systému pre rodinu so 4–5 osobami, v cene menej ako 4 000 EUR, za kompletnú realizáciu na kľúč.“

O konečnej výške príspevku rozhoduje výkon zariadenia a maximálna výška podpory pre každé zariadenie. Vždy však platí pravidlo, že podpora nesmie presiahnuť výšku 50 % sumy uvedenej na faktúre od zhotoviteľa. Montovať dotované zariadenia budú môcť iba dodávatelia zo zoznamu SIEA, ktorí musia mať s agentúrou uzatvorenú zmluvu. THERMO|SOLAR zaregistroval v SIEA medzi prvými svoje zariadenia – je medzi nimi aj 11 typov slnečných kolektorov. Priamo, alebo prostredníctvom siete akreditovaných inštalatérov domácnostiam dodáva nielen slnečné kolektory, ale aj fotovoltické (FV) panely na výrobu elektrickej energie, tepelné čerpadlá a kombinácie rôznych systémov

,,Ak sa zákazník obráti mailom, telefonicky, alebo osobne na THERMO|SOLAR , poradíme mu aký systém – napríklad slnečné kolektory a súvisiace zariadenia na ohrev teplej vody, sú pre neho najvýhodnejšie. Následne požiada elektronicky o vystavenie poukážky na podporu u SIEA a keď ju získa, uzavrieme s ním zmluvu o realizácii, alebo mu sprostredkujeme niektorého z našich regionálnych partnerov. Platnosť poukážky je jeden mesiac, ale keď je zaregistrovaná prostredníctvom zhotoviteľa u SIEA, zákazník si môže vybrať ľubovoľný voľný termín na realizáciu celého systému v nasledujúcich 6 mesiacoch od dátumu uvedeného na poukážke,“ konštatoval A.Gottas.

Pilotný projekt Zelená domácnostiam potrvá až do konca roka 2018 a je naň zatiaľ vyčlenených 45 miliónov EUR. Vláda očakáva, že sa z nich nainštaluje viac ako 14 000 systémov na využívanie OZE. Celkovo je na tieto inštalácie v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia vyčlenených spolu až 115 miliónov eur. Dotácie na kotly na biomasu a slnečné kolektory už štát dával aj v rokoch 2009 až 2011. Vtedy si domácnosti nainštalovali 5 410 solárnych systémov v rodinných domoch a 39 v bytových domoch. Tentoraz by pre občanov žiadajúcich o podporu od štátu mala byť jednoduchšia aj byrokracia.

Dokumentáciu na inštaláciu predloží SIEA priamo zhotoviteľ, teda spoločnosť zabezpečujúca inštaláciu. Domácnosti získajú poukážky, ktoré si budú môcť pri inštalácii uplatniť priamo u zhotoviteľov. Poukážky pokrývajú časť ceny za dodávku a montáž celého systému. Zariadenia na výrobu elektriny sú obmedzené výkonom do 10 kW.

THERMO|SOLAR nie je iba najväčším slovenským výrobcom slnečných kolektorov, ale poskytuje aj ďalšie služby a produkty súvisiace s OZE. Zákazníkom stačí obrátiť sa na firmu a dostanú v nej komplexné poradenstvo a služby týkajúce sa využívania slnečných kolektorov, fotovoltických (FV) panelov na výrobu elektrickej energie, tepelných čerpadiel a kombinácie rôznych systémov. Spoločnosť disponuje výrobnou kapacitou na úrovni 600 tisíc m2 kolektorov ročne. Ďalej vyrába všetky typy konštrukcií na upevnenie kolektorov a kompletizuje ucelené solárne systémy.

Ďalšie informácie sú na www.thermosolar.sk , alebo na tel.: +421–45–601 6080

Ak chcete využívať slnečnú energiu, zvoľte THERMO|SOLAR
3
Galéria
Zdroj: Agentúra Paperlife
Zdroj: Agentúra Paperlife
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM