Monika Hanigovská Kultúra Rôzne

Ako by bicykloval Sagan pred dvesto rokmi? Petrov dres a vzácne zbierky v Bučanoch

V Nyáryovskej kúrii v Bučanoch si môžete vychutnať atraktívnu zbierku. Okrem Saganovho podpísaného dresu zaujme aj drevený bicykel, či kostitras. Lákadiel je však mnoho.

Ilustračný obrázok k článku Ako by bicykloval Sagan pred dvesto rokmi? Petrov dres a vzácne zbierky v Bučanoch
10
Galéria
Zdroj: Dagmar Nováková

V neďalekej Nyáryovskej kúrii v Bučanoch môžete vzhliadnuť lákavú výstavu s názvom 200 (k)rokov od prvého bicykla. Zbierka bicyklov z 19. a 20. storočia, z dielne svetoznámych výrobcov, ale aj predchodcov prvých dvojkolesových tátošov, či lákavý dres s podpisom Petra Sagana, ktorý je magnetom nielen pre najmenších – to je len zlomok zaujímavej zbierky, v tamojšej dedinke pri Trnave.

Výstava pripomína významný historický okamih, od ktorého uplynulo v lete minulého roku už dvesto rokov – (12. júna 1817), keď nemecký lesník a vynálezca Karl von Drais predstavil verejnosti svoju drezinu, jednostopový behací stroj, predchodcu bicykla.

Na výstave tak možno vidieť napríklad repliku dreziny, rovnako ako zástupcov ďalších vývojových fáz bicykla z 19. storočia – kostitras, vysoký bicykel a bezpečníky.

„Bicykle z prvej polovice 20. storočia reprezentujú výrobky svetoznámych výrobcov – Premier, Peugeot, Waffenrad, Postillon, NSU, Eska. Zaujímavým je aj tandem Bismarck.“ uviedla pre Trnava24 Dagmar Nováková, odborný referent Kultúrno-spoločenského centra Bučany.

Zdroj: Dagmar Nováková

Na výstave tak nemožno jednoducho obísť takéto zaujímavé a vzácne kúsky. „Inak to ani nemohlo byť, keďže väčšina bicyklov pochádza zo zbierok dvoch renomovaných zberateľov a znalcov histórie bicykla,“ informovala ďalej referentka. Boris Majerov a jeho Spolok historických velocipedistov Velo Orbis – Majerov a syn, český zberateľ a pretekár Jirka Fiala z Brna, ktorý zapožičal niekoľko najstarších exponátov a ďalší zberatelia pomohli vytvoriť takúto unikátnu výstavu.

Neprehliadnuteľná je aj druhá polovica výstavy

„Zaujímavá je aj druhá polovica výstavy, ktorá sa venuje závodnej cyklistike – vidieť možno štyri pretekárske bicykle, rozmanité cyklistické dresy a doplnky. Vystavený je aj dres s podpisom Petra Sagana," uviedla ďalej.

Podľa jej slov dres s podpisom Petra Sagana pochádza zo zbierky Borisa Majerova, ktorý sa s našim najlepším súčasným cyklistom v minulosti niekoľkokrát stretol na rôznych podujatiach spojených s cyklistikou.

Zdroj: Dagmar Nováková

Dres Petra Sagana je doslovne magnetom mnohých návštevníkov. „Tento dres na výstave púta veľkú pozornosť nielen dospelých, ale hlavne detí,“ informovala nás.

V tejto druhej časti si ďalej môžeme vychutnať dresy a medaily bývalého reprezentanta SR Františka Vanka. Ale aj rôzne dobové smaltované a kartónové reklamné tabule, či cedule, dobové katalógy a súčiastky. „Za pozornosť stojí vitrína so svietidlami, ktorá mapuje ich vývoj od voskových, cez olejové, karbidové až po elektrické,“ doplnila.

Na výstavu sa poponáhľajte

Výstavu si môžete prezrieť v Nyáryovskej kúrii v Bučanoch, v sídle Kultúrno- spoločenského tamojšieho centra a to počas pracovného týždňa, v utorok a štvrtok od 9.00 hod. do 12.00 hod. a v stredu od 14.00 hod. do 17.00 hod.

„Sprístupnená bude aj v poslednú januárovú nedeľu (28. januára) v čase od 14.00 hod. do 18.00 hod. Keďže výstava končí v posledný januárový deň, v stredu 31. januára ju bude možné navštíviť naposledy. Treba sa poponáhľať,“ uviedla odborná referentka na záver.

OBRAZOM: 200 (k)rokov od prvého bicykla
10
Galéria
Zdroj: Dagmar Nováková

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM