Dominika Handzušová Kultúra

Ako vyzeralo mesto pred sto rokmi? Historická ulička ukazuje starú Trnavu

Na Divadelnej ulici je inštalovaných 12 veľkoformátových fotografií starej Trnavy. Okoloidúci si na nich môžu pozrieť, ako mesto vyzeralo pred 100 či 50 rokmi. Projekt tu bude vystavený do konca októbra. Pokračovať bude zrejme aj budúci rok.

Ilustračný obrázok k článku Ako vyzeralo mesto pred sto rokmi? Historická ulička ukazuje starú Trnavu
Foto: Dominika Handzušová

S projektom Historická ulička prišiel mladý Trnavčan Juraj Zamborský, spoluautor myšlienky Book Point. Na uličku použil zábery zo zbierky Jozefa Benka. Sprievodný text napísala Simona Jurčová. Zamborský sa projektom zaoberal zhruba dva mesiace. Prípravná fáza bola náročnejšia, vďaka sponzorom zabezpečil tlač i rámy na inštaláciu, pri nej mu potom pomohol najviac jeho otec. „Teší ma, že sa ľudia pristavujú a spoznávajú zákutia, ktoré už neexistujú,“ hovorí Zamborský.

Živý organizmus

„Naskenované a vytlačené fotografie majú rozmery 1,5 krát 1 meter. Pridal som aj QR kódy, pomocou ktorých sa môžu diváci preniesť na albumy fotografií starej Trnavy na internete,“ opisuje Zamborský. Na múre je Trojičné námestie, železničná stanica, cukrovar, Paulínska ulica v podobe, akú dnešné mladšie generácie už nemajú šancu poznať.

Je tam i záber na terajšiu Študentskú ulicu niekoľko rokov po tom, ako mesto otvorilo svoje hradby a začala sa nová výstavba za nimi. Ulica končí základnou školou a namiesto sídliska Prednádražie s 20.000 obyvateľmi sú iba polia. „Toto je jeden z dôvodov, prečo som sa do projektu pustil. Dávam príležitosť, aby si Trnavčania uvedomili, aké krásne centrum naše mesto má, ako sa vyvíja, že je to živý organizmus a ľudia v ňom ho tvoria a robia atmosféru miesta,“ dodal Zamborský.

Chce pokračovať

Na základe veľmi priaznivej spätnej väzby divákov má záujem v projekte pokračovať aj na budúci rok, chce využiť ďalšie prázdne steny v Trnave. Na nich chce ukázať predchádzajúce podoby napríklad Kapitulskej ulice, Univerzitného námestia a iných miest, ktoré písali dejiny Trnavy.

Foto: ilustračné. Pripravujeme fotogalériu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM