Júlia Vargová Krimi

Americká vlajka v Trnave rozbúrila diskusie: Polícia upozorňuje, že ide o hoax

Fotografia americkej zástavy vyvesenej počas osláv 74. výročia oslobodenia mesta vyvolala búrlivé diskusie. Polícia varuje, že sa jedná o správu, ktorá nie je založená na pravde.

Ilustračný obrázok k článku Americká vlajka v Trnave rozbúrila diskusie: Polícia upozorňuje, že ide o hoax
4
Galéria
Zdroj: TASR

Oslavy oslobodenia mesta sa uskutočnili 1. apríla 2019 o 11:00, pri pomníku osloboditeľov na Námestí SNP v Trnave. Položením vencov k pomníku si mesto pripomína oslobodenie zo dňa 1. apríla 1945. Pri pamätníku osloboditeľov na pietnej slávnosti s prejavom vystúpil predseda vlády Slovenskej republiky, Peter Pellegrini, primátor Trnavy Peter Bročka, predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič aj predseda Oblastného výboru Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Jozef Petráš.

Špecializovaná oficiálna stránka Policajného zboru Slovenskej republiky na boj proti hoaxom a podvodom v online priestore upozornila na šírenie nepravdivej informácie o americkej vlajke vyvesenej počas Oslavy 74. výročia oslobodenia mesta Trnavy.

„Na Facebooku sa šíri fotografia, podľa ktorej pri príležitosti oslobodenia Slovenska z konca II. svetovej vojny bola v Trnave pri pamätníku vztýčená iba americká vlajka,“ informuje polícia na facebookovej stránke Hoaxy a podvody – Polícia SR. Polícia upozorňuje, že sa jedná o nezmysel, a pripája originálnu fotografiu, na ktorej sú viditeľné vlajky viacerých štátov.

„Autorovi hoaxu by bolo v každom prípade potrebné pripomenúť asi aj tú časť histórie bojov na území SR, pri ktorej zahynuli aj americkí vojaci a rovnako ako ďalšie spojenecké vojska vrátane vtedajšej sovietskej armády položili životy za slobodnú Európu,“ dodávajú policajti bojujúci proti hoaxom. V skutočnosti bola americká zástava len jednou z mnohých, ktoré boli vyvesené počas osláv oslobodenia.

Foto: ilustračné

HOAX: Americká vlajka
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Facebook.com/Hoaxy a podvody - Polícia SR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM