Správy

Autobus na zavolanie v Trnavskom kraji: Užitočnú službu budú zabezpečovať aj minibusy

Kraj spustil prevádzku služby Autobus na zavolanie s minibusmi typu 8+1. Kedy budú voziť cestujúcich?

Ilustračný obrázok k článku Autobus na zavolanie v Trnavskom kraji: Užitočnú službu budú zabezpečovať aj minibusy
Zdroj: Trnavský samosprávny kraj

Službu Autobus na zavolanie budú počas víkendov a sviatkov zabezpečovať minibusy typu 8+1. Skúšobnú prevádzku spustil Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v obciach Prietrž a Rovensko v okrese Senica.

Pomohla zmena

Používanie vozidiel s menšou kapacitou aj v autobusovej doprave umožnila legislatívna zmena. „Tú iniciovalo Združenie samosprávnych krajov SK 8. Na verejnú dopravu už môžeme objednávať aj menšie a ekologickejšie dodávky s kapacitou ôsmich cestujúcich plus jeden vodič. Pilotne tak robíme v okolí Senice, kde sa služba Autobus na zavolanie za tri roky fungovania osvedčila,“ informoval predseda TTSK Jozef Viskupič.

Prevádzka umožní zvýšiť efektivitu a dostupnosť poskytovaných služieb pre obyvateľov malých a odľahlých obcí.

„Záleží nám na tom, aby sa dopravné služby vyznačovali nielen kvalitou, ale aj efektivitou. V prípade malých obcí to znamená prispôsobiť dostupnosť a kapacitu autobusov reálnym potrebám. To je zmyslom služby a som rád, že nám zmena zákona rozviazala ruky,“ uviedol generálny riaditeľ spoločnosti ARRIVA Trnava, ktorá službu zabezpečuje, Peter Nemec.

Prečítajte si tiež

Užitočné telefónne čísla

Službu využívajú predovšetkým ľudia z odľahlejších oblastí kraja. Má svoj cestovný poriadok a príslušné úseky alebo spoje sú označené symbolom telefónu. V danom úseku si cestujúci objedná dopravu telefonicky na čísle +421 917 095 1­67 pre okres Senica alebo +421 907 579 7­39 pre okres Hlohovec.

Telefónne čísla sú dostupné denne od 8.00 do 19.00 h. Cestujúci si môžu objednať dopravu až dva dni vopred, najneskôr však polhodinu pred odchodom spoja z danej zastávky. Cestovné je v súlade s aktuálnym cenovým výmerom Trnavského samosprávneho kra­ja.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Facebook
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM