Monika Hanigovská Rôzne

Babička Adela si varieva doma ozajstnú fajnotu: Už ste niekedy jedli kluzky?

V dedinke neďaleko Trnavy si šikovná gazdinka varí ozajstnú dobrotu. Na jej kluzky sa bola pozrieť aj naša trnavská redakcia. A dozvedeli sme sa i recept.

Ilustračný obrázok k článku Babička Adela si varieva doma ozajstnú fajnotu: Už ste niekedy jedli kluzky?
17
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Pani Adela si svoj parádny recept kedysi dávno priniesla zo svojej domoviny, z dedinky ležiacej na poľsko-nemeckých hraniciach, ktorú opustila ešte ako veľmi mladé dievča. Po presťahovaní sa do malebnej obce Dubovany si kus domova, či spomienok naň naďalej uchovala aj vo forme chutných jedál.

Naša redakcia sa vybrala za pani Adelou a tá nám pri našej návšteve predstavila jeden z takýchto receptov. A to na tzv. kluzky. Tie sa pridávajú k mäsu a tiež sú ideálne k dusenej kapuste. Sympatická seniorka sa s nami podelila o recept na túto fajnotu, ktorú zvyknú pripravovať aj jej dospelé deti, či vnúčatá.

Sploštené guličky

Kluzky sú akési stredne veľké spološtené guličky, ktoré sa vyvárajú v horúcej vode. "Pozor, kluzky sa podávajú len za tepla. Nikdy ich neservírujeme studené, vtedy už nemajú chuť! Teda, hneď ako sa kluzky vyvaria vo vriacej vode, podávajú sa na stôl. Pripraviť si však môžete aj tzv. surové kluzky, ktoré ovaríme časovo podľa potreby. Urobíme kluzky, odložíme do chladničky a vyvaríme, keď príde napríklad čas obeda,“ upozornila nás seniorka Adela.

Ako ďalej dodala, kluzky sa hodia výborne k rôznemu typu mäsa. Môže sa teda použiť bravčové – karé, kuracie prsia ale podľa jej slov sa najviac táto pochúťka hodí ku kačacine. Vyhrnuli sme si preto rukávy a pripravili sme pod jej skúseným okom aj my karé, dusenú kapustu a to najdôležitejšie – kluzky. Ak ak si chcete takéto jedlo doma urobiť aj vy, prinášame vám recept.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Recept

Suroviny na prípravu kluziek, bravčového karé a dusenej kapusty: mäso, hlávková kapusta, približne 2 kg zemiakov, jedno vajíčko, zemiakový škrob, (500g), ocot, soľ, mleté čierne korenie, kmín, cukor, horčica, cibuľa.

Postup na prípravu mäsa:

Mäso nakrájame, naklepeme, nasolíme, nakoreníme a potrieme horčicou. Necháme chvíľku odstáť. Potom mäso na oleji prudko osmažíme a prikryté necháme dusiť.

Postup na prípravu dusenej kapusty:

Vrchné listy kapusty odstránime. Takúto kapustu nakrájame, pridáme soľ, kmín, trochu oleja a vody a dusíme do polomäkka. Keď je kapusta udusená, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a dochutíme octom, cukrom a čiernym korením. Premiešame.

Príprava kluziek:

Očistené zemiaky pokrájame na štvrtky a dáme variť. Uvarené zemiaky prepasírujeme za horúca a hneď pridáme lyžicu octu, vajíčko a po častiach zemiakový škrob. Všetko dobre zmiešame vidlicou. Zemiakový škrob pridávame podľa potreby tak, aby cesto držalo pekne pokope. A aby sa nezačalo drobiť. Množstvo zemiakového škrobu závisí od druhu zemiakov. Z takéhoto vypracovaného cesta urobíme stredne veľké guľky, ktoré mierne sploštíme. S cestom pracujeme ešte za tepla, aby nestuhlo. Do slanej vriacej vody následne vkladáme kluzky – guľky a necháme ich 20 minúť variť pri miernom ohni. Nezabúdame občas kluzky vo vode otáčať, prípadne ich zatláčať späť do vody. Po ovarení kluzky vyberieme a servírujeme s mäsom a dusenou kapustou. Kluzky nezabudneme podliať šťavou z mäsa.

V našej priloženej fotogalérii si môžete prezrieť krok za krokom prípravu tejto pochúťky.

FOTORECEPT: Šikovná seniorka pripravuje pri Trnave takúto dobrotu
17
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM