Zuzana Vajayová Rôzne

Bellušov vodojem bude do diaľky svietiť bielo – modro

Národná technická pamiatka, 50 metrov vysoký vodojem Trnavy sa čoskoro zaradí k nasvieteným dominantám mesta.

(TASR) Trnavská vodárenská spoločnosť (TAVOS), a.s. končí v súčasnosti práce, potrebné na prezentáciu toho výrazného a známeho diela architekta Emila Belluša. Uzavrie nimi projekt obnovy objektu, ktorú začala vlani úpravou exteriéru a zmenou farebnosti fasády.

O osvetlenie veže sa postará osem osvetľovacích telies na štyroch miestach pod stavbou, efekt zvýraznia ďalšie prídavné svetelné zdroje vo vnútri. „Na osvetlenie veže použijeme biele svetlo, ale samotný vodojem chceme nasvietiť belasým nádychom,“ uviedol pre trnava-live.sk riaditeľ spoločnosti Marek Gálik. V Trnave sú už niekoľko rokov nasvietené turisticky známe miesta – mestská veža, Katedrála sv. Jána Krstiteľa i Bazilika sv. Mikuláša.

Objekt vodojemu na sídlisku Vodáreň v smere od Piešťan stavali v prvej polovici štyridsiatych rokov, do prevádzky uviedli v roku 1954. Vmestí sa doň 1200 metrov kubických vody, hladina je vysoká osem metrov. Vlani, prvýkrát po päťdesiatich rokoch, vežu sprístupnili verejnosti a Trnavčania tak zistili, že je z nej neopakovateľný výhľad na mesto. Aj v tomto roku bude vodáreň krátky čas prístupná, najbližšie pri príležitosti Medzinárodného dňa detí v sobotu 4. júna.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM