Lucia Lauková Správy

Bílí Andeli doplnili zásoby krvi: Darovalo ju vyše 100 fanúšikov Spartaka

Viac ako sto fanúšikov Spartaka Trnava prišlo darovať krv. V poradí 49. ročníka sa zúčastnili nové, ale aj známe tváre.

Ilustračný obrázok k článku Bílí Andeli doplnili zásoby krvi: Darovalo ju vyše 100 fanúšikov Spartaka
14
Galéria
Zdroj: Štefan Horváth

Vyše 100 fanúšikov FC Spartak Trnava prišlo v posledný januárový piatok darovať to najcennejšie, ľudskú krv. Ako informoval sekretár občianskeho združenia (OZ) fanúšikov Bíli andeli Štefan Horváth, rekord síce nepadol, ale v krvnej banke pribudlo pol hektolitra vzácnej tekutiny.

Tradíciu začali písať v roku 2007. S pracoviskom Národnej transfúznej služby v Trnave majú Bílí Andeli dohodu, že každý posledný piatok januára, apríla, júla a októbra im odoberú, ako hovoria, ich „červeno-čírnu“ krv. V počiatkoch to bolo 40 až 50 odberov, v posledných piatich rokoch ich počet neklesol pod 65.

Krv daroval stokrát

Účasť potešila aj predsedu občianskeho združenia Stanislava Michala, ktorý je sám viacnásobný darca krvi. Jubilejné sté darovanie má za sebou Miroslav Greguš.

„Pamätám si aj to prvé, bolo to počas vojenčiny, potom to išlo jedno za druhým. Najviac ma teší, že som nahovoril aj kamarátov z Bíňoviec, vždy sme tu traja – štyria, dnes (31. januára) aj náš starosta Majo Novák,“ uviedol Greguš, keď z rúk predsedu fanklubu prebral knihu o trnavskom štadióne „Kde žijú sny“ od autora a vydavateľa Júliusa Šefčíka.

Voľné vstupenky na derby

Futbalisti Spartaka sa akcie nezúčastnili, pripravujú sa v Turecku. „Klub si cení každú aktivitu fanúšikov, či ju robíte v jeho mene alebo nie. Vyslovujem vám za to veľké ďakujem. Dodržíme aj tradíciu založenú Lackom Kunom a každý z vás má voľnú vstupenku na derby,“ povedal PR manažér Patrik Velšic klubu a vyžreboval ôsmich šťastlivcov, ktorí si v prestávke derby so Slovanom prevezmú klubové suveníry. Tradične sú to suveníry z dielne oficiálneho FC Spartak fanshopu, od jeho majiteľky Ninky Bardiovskej.

Medzi darcami sa vždy objavia aj nové tváre, prvodarcovia, inak to nebolo ani na 49. ročníku. „Bolo mi po odbere trošku nevoľno, lebo som pred odberom málo jedla, ale už budem nabudúce poučená a rada prídem,“ s odhodlaním v hlase povedala Barbora.

Nie všetci spartakovci mohli prísť do Trnavy. „Domov sme nemohli ani na Vianoce, tak sme si to naplánovali, aby sme stihli derby. Darovať pôjdeme hneď po návrate, o tom nepochybujte,“ odkazujú sestry z Nemecka.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Trnavy a okolia.

Bílí Andeli doplnili zásoby krvi: Darovalo ju vyše 100 fanúšikov Spartaka
14
Galéria
Zdroj: Štefan Horváth
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM