Dominika Handzušová Samospráva

Blíži sa týždeň mobility: MHD v Trnave bude v stredu zadarmo

Do každoročnej kampane o udržateľnej mestskej mobilite sa zapojí aj Trnava. Poslanci mestského zastupiteľstva schválili návrh, v stredu 17. septembra tak nebudeme musieť za autobusy platiť.

Cielom kampane je podpora európskych samospráv k tomu, aby zaviedli a podporovali udržateľné dopravné opatrenia. Mali by prerozdeliť alebo prebudovať ulice a verejné priestranstvá v prospech ľudí. Zároveň by mali ľudí vyzvať k tomu, aby vyskúšali alternatívy automobilovej dopravy.

Týždeň podujatí vrcholí aktivitou „Do mesta bez auta!“, ktorá prebieha už od roku 2000. Od účastníckych samospráv vyžaduje vyčlenenie jednej či viacerých zón bežne užívaných motorovou dopravou, výhradne pre chodcov, cyklistov a verejnú dopravu.

MHD v Trnave zadarmo

„Kampaň je o tom, aby sa obmedzili autá v uliciach mesta,“ v skratke zhrnul ideu viceprimátor Bystrík Stanko na zasadnutí mestského zastupiteľstva. Poslanci premýšľali o rôznych návrhoch ponúknuť ľuďom verejnú dopravu zdarma. Poslanec Štefan Bošnák podľa Stanka navrhoval nespoplatňovať autobusy v piatok, sobotu a nedeľu. „Ja som za pracovný deň, keďže počas tých je doprava najciteľnejšia,“ uviedol Stanko.

Bratislavská verzia sa neujala

V hlavnom meste Slovenska patrí doprava zdarma pre vodičov už medzi tradíciu. V autobusoch či električkách sa počas celého týždňa mobility môžu jednoducho namiesto lístka preukázať vodičským preukazom. Trnavským poslancom sa ale táto myšlienka veľmi nepáčila.

„Viazať to na vodičský preukaz nemá význam,“ povedal primátor Vladimír Butko. Podľa neho po výstavbe obchvatov či Cukrovej už v Trnave nie sú také zápchy ako kedysi. Poslanci sa tak priklonili k návrhu viceprimátora Stanka. „Je to približne 3500 eur strata vo verejnom záujme. Myslím, že toto mesto si to dovoliť môže,“ skonštatoval Stanko.

V stredu 17. septembra tak bude mestská hromadná doprava pre všetkých zadarmo. „Na základe toho sa budeme vedieť do budúceho roka odraziť,“ nevylúčil prípadné zmeny v budúcnosti kampane Stanko.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM