Dominika Handzušová Správy

Bolestné osudy cudzincov: Domov ísť nemôžu a Slovensko ich nechce

Aké to je byť cudzincom bez štátnej príslušnosti na Slovensku? Ali a Mohamed sa o svojich konkrétnych skúsenostiach budú rozprávať so študentami Právnickej fakulty Trnavskej univerzity.

Ilustračný obrázok k článku Bolestné osudy cudzincov: Domov ísť nemôžu a Slovensko ich nechce

Stretnutie pripravila Liga za ľudské práva v rámci celoeurópskej kampane na ochranu osôb bez štátnej príslušnosti. Jej cieľom je vyzvať všetky európske štáty, aby začali venovať viac pozornosti ochrane ľudí, ktorí dnes nie sú nikým, a aby aj oni mohli dôstojne žiť. Deje sa tak práve v čase, kedy oslavujeme 60. výročie prijatia Dohovoru o právnom postavení osôb bez štátnej príslušnosti z roku 1954.

Nie sú nikým

„Až 600 000 ľudí dnes žije v Európe bez štátnej príslušnosti, vrátane mnohých migrantov uviaznutých vo večnom zabudnutí. Ľudia bez občianstva žijú aj na Slovensku. Tým, že nemajú štátne občianstvo a potrebné doklady, sú im odobraté mnohé práva, vrátane práva na pobyt, možnosť pracovať, mať zdravotné poistenie či cestovať,“ uviedla Katarína Fajnorová z Ligy za ľudské práva. „Títo ľudia žijú na Slovensku aj desiatky rokov, často ovládajú slovenčinu lepšie ako ich materinský jazyk, majú partnerov, niektorí dokonca aj deti, ktoré sú slovenskými občanmi. Osudy mnohých z nich sú však bolestné. Nemôžu sa vrátiť domov, ale ani Slovensko ich nechce,“ vysvetlila Fajnorová.

Ali a Mohamed v Trnave

Ako dodala, keď človek nemá potrebné doklady a ani prácu, má to negatívny dosah na súkromný i rodinný život, na česť a dôstojnosť človeka. Ali zo Sýrie roky býva a pracuje v Trnave, avšak iba ako cudzinec bez štátnej príslušnosti s doplnkovou ochranou. Mohamedovi, Berberovi z Maroka, vlani po vyše 20 rokoch na Slovensku udelili trvalý pobyt ako osobe bez občianstva. O svoje skúsenosti sa podelia od 15:00 hod. v zasadačke Katolíckej jednoty Slovenska (oproti budove Právnickej fakulty).

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM