Dominika Handzušová Samospráva

Bročka bude zarábať ako jeho predchodca: Takáto suma príde mesačne na účet nového primátora

Poslanci mestského zastupiteľstva na ustanovujúcom zastupiteľstve schválili plat novému primátorovi Petrovi Bročkovi. Zarábať bude takmer rovnako ako jeho predchodca Vladimír Butko.

Ilustračný obrázok k článku Bročka bude zarábať ako jeho predchodca: Takáto suma príde mesačne na účet nového primátora
Foto: Dominika Handzušová / Zdroj: Dnes24.sk

Peter Bročka bude s účinnosťou od 12. decembra zarábať 3943 eur. Je to o 13 eur menej, ako prvý mesačný plat Vladimíra Butka v roku 2010. Plat primátora sa každoročne navyšuje, naposledy ho mestské zastupiteľstvo pre Butka zvýšilo na maximálnu hranicu. Butko tak v poslednom necelom roku svojho pôsobenia na primátorskej stoličke zarábal mesačne 4469 eur.

Primátorovi zo zákona prináleží plat vo výške 3,19-násobku priemernej mzdy za predchádzajúci rok. To na Slovensku predstavuje sumu 2629 eur. Mestskí poslanci ju môžu navýšiť až o 70 %.

Predchádzajúci primátori, Bošnák i Butko, mali základný plat na ustanovujúcom zasadnutí navýšený vždy o 50 %. „Dá sa konštatovať, že existuje akési zvykové právo navýšiť základný plat o 50 % a bolo by vhodné a férové v ňom pokračovať aj v tomto období,“ navrhol poslanec Matej Lančarič.

Nastupujúci primátor počas diskusií o návrhu hovoril o tom, že časť mzdy plánuje dať na charitatívne účely. Niektoré úkony navyše plánuje vykonať bez podpory viceprimátorov. Aj preto poslanci podporili návrh a odklepli navýšenie o polovicu.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM