Júlia Vargová Rôzne

Bronzoví vierozvestci krášlia aj Trnavu: Cyril a Metod sa týčia pred univerzitou

Dnes si pripomíname Sviatok svätého Cyrila a Metoda. Súsošie solúnskych bratov máme aj v Trnave, pred univerzitou nesúcou ich meno.

Ilustračný obrázok k článku Bronzoví vierozvestci krášlia aj Trnavu: Cyril a Metod sa týčia pred univerzitou
8
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk

Súsošie sv. Cyrila a Metoda krášli priestor pred univerzitou nesúcou meno týchto velikánov našich dejín. Dielo stojí pred budovou Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave na Námestií Jozefa Herdu 2.

Súsošie na oslavu vierozvestcov odhalili pri príležitosti osláv 15. výročia vzniku univerzity, čo zároveň prispelo k oslavám 1150. výročia príchodu vierozvestcov na územie Slovenska.

Pri odhalení umeleckého diela boli aj zástupcovia dvoch partnerských univerzít (v macedónskom Skopje a bulharskom meste Veliko Tărnovo), ktoré rovnako, ako trnavská, nesú mená Cyrila a Metoda. Pri slávnostnom odhalení súsošia Božidara Turzonovová predniesla časť z Proglasu.

Svätí Cyril a Metod tvoria dôležitú kapitolu v dejinách Slovanov, Slovákov zvlášť. Solúnski bratia prišli v rámci svojej misie na Veľkú Moravu roku 863. Šírili kresťanstvo a priniesli písmo. Konštantín, ktorý po tom čo ochorel vstúpil do kláštora kde prijal meno Cyril, vytvoril hlaholiku, prvé písmo Slovanov.

Súsošie je replikou výtvoru, ktorý od roku 1988 stojí na nádvorí Slovenského ústavu sv. Cyrila a Metoda v Ríme.

Jeho pôvodným autorom je William Schiffer. Trnavskú repliku pripravil architekt Jozef Danák, ktorý riešil zakomponovanie sediacej a stojacej postavy do kontextu. Súsošie posvätil biskup Ján Orosch. Okrem sôch pribudla v priestore pred univerzitou odpočinková zóna i zeleň. Solúnskych bratov slávnostne odhalili 15. októbra 2012 v rámci slávnostného zasadnutia vedeckej rady UCM.

Súsošie sv. Cyrila a Metoda
8
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM