Rôzne

Budú v trnavskej nemocnici liečiť sexuálnych delikventov? TOTO prezradil riaditeľ

Už niekoľko mesiacov malo podľa pôvodných plánov v trnavskej Fakultnej nemocnici (FN) fungovať špecializované sexuologické oddelenie.

Ilustračný obrázok k článku Budú v trnavskej nemocnici liečiť sexuálnych delikventov? TOTO prezradil riaditeľ
Zdroj: TASR

Ako prvé civilné pracovisko na Slovensku malo byť orientované na liečbu sexuálnych delikventov. Oddelenie však vybudované nie je a FN sa v súčasnosti projektom ani nezaoberá.

Na projekte v súčasnosti nepracujú

Informáciu o zriadení sexuologického pracoviska zverejnila FN v októbri 2015. V náplni jeho činnosti mala byť diagnostika a liečba sexuálnych parafílií (porúch sexuálnej preferencie), vyšetrovanie, posudzovanie a ochranné liečenie sexuálnych delikventov, posudzovanie a terapia obetí sexuálnych deliktov. V nevyužívanej, ale zrekonštruovanej samostatnej budove malo mať ambulantnú a uzatvorenú lôžkovú časť a vyšetrovať aj poruchy sexuálneho správania v detstve, poskytovať vyšetrovanie a poradenstvo u osôb s poruchami somatosexuálneho vývoja.

Zabezpečovať malo liečbu sexuálnych porúch a sexuálnych problémov chronicky, duševne a telesne chorých a hendikepovaných osôb, diagnostikovať a liečiť problémy so sexuálnou identifikáciou a orientáciou a vykonávať aj sexuologické vyšetrovanie a poradenstvo v súvislosti s HIV/AIDS a inými sexuálne prenosnými chorobami.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR na základe rozhodnutia ministra uvoľnilo 480 000 eur na financovanie rekonštrukčných prác a zabezpečenie materiálno-technického vybavenia v súvislosti s vytvorením oddelenia. Schválené finančné prostriedky boli viazané a ich čerpanie bolo možné najneskôr do konca roka 2016. „Z dôvodu iných prioritných rekonštrukčných a havarijných prác a vybavovania náležitostí súvisiacich s výstavbou budovy sexuologického pracoviska FN Trnava uvedené kapitálové výdavky do konca roka 2016 nevyčerpala. Na projekte v súčasnosti nepracujeme,“ uviedol súčasný riaditeľ nemocnice Daniel Žitňan. Sexuálnych delikventov tak v trnavskej nemocnici napokon liečiť nebudú.

Požiadali o presun

Koncom roka 2016 však FN požiadala ministerstvo o presun účelu kapitálových výdavkov na iné prioritné investičné akcie, ktoré boli v nemocnici zrealizované v roku 2016 a boli potrebné z dôvodu havarijného stavu a zabezpečenia plynulého poskytovania zdravotnej starostlivosti pacientom. MZ presun účelu kapitálových výdavkov neschválilo.

Podľa hovorkyne MZ SR Zuzany Eliášovej ministerstvo myšlienku sexuologického pracoviska momentálne prehodnocuje v súvislosti s projektom detenčného centra, ako aj iných projektov. „Následne, až po prijatí definitívneho rozhodnutia, bude možné špecifikovať umiestnenie tohto špecializovaného oddelenia,“ uviedla Eliášová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM