Lucia Lauková Komunálne voľby

Bývalí spolužiaci z Trnavy si dali triedny zraz po 45 rokoch: Pred stretávkou išli voliť

Abiturienti sa stretli vôbec prvýkrát od ukončenia povinnej školskej dochádzky. Zhodli sa, že občianska povinnosť je v nich hlboko vrytá.

Ilustračný obrázok k článku Bývalí spolužiaci z Trnavy si dali triedny zraz po 45 rokoch: Pred stretávkou išli voliť
Zdroj: TASR

Abiturienti 9.B triedy bývalej jazykovej školy na Halenárskej ulici v Trnave z roku 1974 si dali v sobotu dopoludnia triedny zraz po 45 rokoch. Stretli sa vôbec prvýkrát od ukončenia povinnej školskej dochádzky. Keď dorazili na miesto stretnutia, konštatovali, že väčšina z nich neopomenula voľby a už mala volebný akt za sebou.

„Tí, ktorí bývajú mimo Trnavy, v obciach oznámili, že prídu neskôr. Práve kvôli tomu, že chcú ísť voliť,“ povedal jeden zo spolužiakov Peter. Dodal, že je zaujímavé, že hoci ich život zavial do rôznych kútov a niektorí sa nevideli dlhé roky, pri debate o tom, aké majú kritériá pri výbere kandidátov na primátora či poslancov, sa celkovo zhodli.

„Blížime sa k šesťdesiatke. Konštatovali sme svorne, že občianska povinnosť, ktorú nám ešte ako mladým vštepovali, je v nás hlboko vrytá. Pocit zodpovednosti voči veciam verejným v nás pretrváva,“ dodal Peter.

Bývalých spolužiakov sa v jednom z trnavských reštauračných zariadení zišlo okolo dvadsať. Jazyková škola na Halenárskej ulici, ktorá v tejto forme už neexistuje, bola v čase socializmu experimentálnou. Na rozdiel od ostatných škôl sa deti učili povinný ruský jazyk už od tretej triedy, angličtinu od piatej triedy a neskôr mal pribudnúť tretí svetový jazyk. To sa pre normalizáciu už neuskutočnilo. Absolventi tejto školy zväčša pokračovali v štúdiu na gymnáziu, kde sa ako jazykovo pokročilí stretli v jednej triede žiaci z celého ročníka.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM