Erik Bojničan Rôzne

Bývalý kláštor klarisiek odhaľuje tajomstvá: Ako spája Trnavu s východným Slovenskom?

Návštevníci bývalého kláštora klarisiek majú možnosť pozrieť si to čo bolo skryté zraku. Čo tam našli a ako to spája Trnavu s východným Slovenskom?

Ilustračný obrázok k článku Bývalý kláštor klarisiek odhaľuje tajomstvá: Ako spája Trnavu s východným Slovenskom?
Zdroj: TASR

Návštevníci Západoslovenského múzea v Trnave majú v súčasnosti možnosť pozrieť si nielen zaujímavé výstavy a expozície, ale po obnove aj vynovené priestory tohto bývalého kláštora klarisiek. Na jednom z jeho nádvorí našli pod omietkou doteraz neznámu výzdobu fasády z polovice 17. storočia.

Odkrytý nápis

Informuje o tom Krajský pamiatkový úrad v Trnave. Nápis, ako sa uvádza na jeho webovej stránke, pre súčasníkov hlásal, že kláštor na večnú pamiatku svojich najbližších – manžela Jána Drugeta z Humenného a syna Juraja Drugeta z Humenného, dala vystavať zbožnými výdavkami grófka Anna Jakusith de Orbova, v tom čase už ako Františka, matka predstavená kláštora.

Všetky tri osoby spomínané v nápise sú spojené s históriou východného Slovenska. Nielen ako zemepanskí vlastníci, ale najmä svojím pričinením k zjednoteniu pravoslávnych veriacich s katolíckou cirkvou, a to prostredníctvom podpísania Užhorodskej únie roku 1646. Stavba bola financovaná z pozostalosti po kráľovskom radcovi a zemplínskom županovi Drugetovi.

Starý takmer 800 rokov

Kláštor klarisiek začali rekonštruovať v uplynulom roku. Trnavský samosprávny kraj, ktorý je zriaďovateľom Západoslovenského múzea, mal pre tento účel k dispozícii 1,9 milióna eur. Objekt sa v Trnave spomína už v roku 1239, bol viackrát prestavaný a rozširovaný. Za najstaršiu zachovanú časť je považované stredné kláštorné krídlo medzi dvomi rajskými dvormi.

Súčasný vzhľad najviac ovplyvnila prestavba v 17. storočí po veľkom požiari. Komplex patril reholi až do roku 1782, keď cisár Jozef II. zrušil rád klarisiek a budova sa stala všeobecnou vojenskou nemocnicou (do roku 1850), neskôr nemocnicou pre psychicky chorých vojakov. Počas 2. svetovej vojny sa v nej ukrývali americkí letci. V roku 1954 bola pridelená Krajskému múzeu v Trnave.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM