Samospráva

Chcete zabojovať o dotáciu z participatívneho rozpočtu? V hre je štvrť milióna eur

Na prihlásenie vášho nápadu do tretieho ročníka participatívneho rozpočtu ostáva už len pár dní. Na projekty je vyčlenených 250-tisíc eur.

Ilustračný obrázok k článku Chcete zabojovať o dotáciu z participatívneho rozpočtu? V hre je štvrť milióna eur
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Už len do piatka (29. 10.) môžu občianske združenia, neziskové organizácie a fyzické osoby v Trnavskom samosprávnom kraji (TTSK) prihlásiť svoje nápady do tretieho ročníka participatívneho rozpočtu.

Na realizáciu je v rozpočte krajskej samosprávy vyčlenených 250 000 eur.

Online hlasovanie

O víťazných projektoch budú prostredníctvom online hlasovania rozhodovať aj obyvatelia kraja.

„Prostredníctvom participatívneho rozpočtu sa v prebiehajúcom druhom ročníku realizuje takmer 60 projektov, ktoré prispievajú k rozvoju kraja vďaka angažovanosti našich obyvateľov. Želáme si, aby tomu bolo tak aj v novom vydaní participatívneho rozpočtu, z ktorého opäť rozdelíme štvrť milióna eur,“ uviedol predseda TTSK Jozef Viskupič s tým, že sa v 15 mestách a obciach kraja uskutočnilo verejné informatívne stretnutie.

Prečítajte si tiež

Čo rozhodne?

Takmer 50-percentnú váhu pri hodnotení projektov má podľa koordinátora PR Jakuba Sejnu deliberatívne fó­rum.

„Diskusia o kritériách hodnotenia s odborníkmi sa skončila zhodou na šiestich kritériách. Ide o udržateľnosť, originalitu, inkluzívnosť, vplyv na životné prostredie, mieru zapojenia komunity do realizácie projektu a veľkosť cieľovej skupiny,“ uviedol Sejna.

Druhú polovicu rozhodovania majú v rukách obyvatelia kraja. Tí budú môcť prostredníctvom online hlasovania určiť, kam pôjde časť finančných prostriedkov z rozpočtu kraja. Projekty môžu byť podporené až do výšky 5 000 eur.

V minulom roku bolo podaných 154 komunitných a občianskych projektov, z ktorých 105 splnilo charakter PR. Na základe hlasovania je realizovaných 57 projektov. Všetky potrebné informácie sú dostupné na www.tvorimekraj.sk.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie novinky

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM