Rôzne Správy

Chobotničky pomáhajú predčasniatkam v inkubátoroch: Uháčkujú ich gymnazistky

Noc z piatka 5. apríla na sobotu 6. apríla bude na Gymnáziu Jána Hollého v Trnave patriť nevšednej aktivite, háčkovaniu chobotničiek.

Ilustračný obrázok k článku Chobotničky pomáhajú predčasniatkam v inkubátoroch: Uháčkujú ich gymnazistky
11
Galéria
Zdroj: TASR

Noc z piatka 5. apríla na sobotu 6. apríla bude na Gymnáziu Jána Hollého v Trnave patriť nevšednej aktivite. Už druhýkrát sa zídu dievčatá i chlapci pre háčkovanie chobotničiek. Gymnazisti sa pridali k medzinárodnej aktivite, pochádzajúcej z Dánska, ktorá ponúka novorodeneckým oddeleniam nemocníc pestrofarebné chobotničky pre deti, ktoré musia byť v inkubátoroch.

„Podľa dánskeho výskumu chápadielka chobotničiek pripomínajú predčasne narodeným detičkám pupočnú šnúru mamy a vďaka silnému úchopovému reflexu ich nepustia z ruky a nevyťahujú si zavedené sondy a kanyly. S chobotničkami sa cítia bezpečnejšie, sú pokojnejšie, stabilnejšie a lepšie prospievajú,“ uviedla pre TASR pedagogička gymnázia Andrea Bánová.

Organizáciu aktivity zdedila po kolegyni Zuzane Lieskovskej, ktorá už na škole nepracuje.

Vlani v novembri gymnazisti oslovili novorodenecké oddelenie Fakultnej nemocnice Trnava, ktoré to podľa Bánovej privítalo. „Od hlavnej sestry sme sa dozvedeli, že chobotničky sa nepáčia len detičkám a rodičom, ale aj zdravotníkom. Dieťatko si pri odchode domov farebnú hračku berie so sebou,“ dodala Bánová. A tak skupina stredoškolákov pripravuje aprílovú „prespávačku“, počas ktorej vznikne niekoľko desiatok ďalších nových chobotničiek do zásoby. Uháčkovanie jednej trvá viac ako štyri hodiny, použitá musí byť iba stopercentná bavlna.

.

Na nočnú akciu sa prihlásilo zatiaľ 25 gymnazistov. „To iba na prespanie, počas večera ich bude oveľa viac,“ povedala Bánová s tým, že účasť prisľúbili aj dve mamičky, ktorých myšlienka oslovila. „Háčkovať sa bude iste ešte aj po polnoci, máme pripravený aj film, ktorý si budeme premietať a chlapci povedali, že budú variť aspoň čaj,“ dodala. Najťažšie je na kreatívnej noci s háčikom a bavlnkou dievčatá naučiť, ako sa zhruba 20-centimetrová chobotnička vyrába, väčšina z nich nemá skúsenosti s háčkovaním.

Dvere gymnázia budú podľa Bánovej otvorené aj ďalším záujemcom, akcia sa začne od 17. hodiny. Podporu má na škole i u rodičov.

Foto: ilustračné

Chobotničky pre deti v inkubátoroch
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM