Monika Hanigovská Správy Správy

Chodíme ním denne, ale viete o tom? Vzácnosti, ktoré ukrýva Trojičné námestie

Trojičným námestím mnohí Trnavčania chodia denne, no možno si niektoré veci ani poriadne neuvedomujú. Pozrite, aké vzácnosti máme v tejto lokalite.

Ilustračný obrázok k článku Chodíme ním denne, ale viete o tom? Vzácnosti, ktoré ukrýva Trojičné námestie
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

O tom, že v našom meste máme byť na čo hrdí, nie je pochýb. Skutočné vzácnosti ukrýva aj samotné srdce mesta – Trojičné námestie. Po prechádzke ním môžeme obdivovať aj skvosty, ktoré sú zapísané v Zozname nehnuteľných národných kultúrnych pamiatok v Ústrednom zozname pamiatkového fondu. My sme sa v tomto článku zamerali práve na ne.

Socha svätej trojice

Pôvodne na danom mieste mala stáť len jedna socha. A to sv. Florián. Obyvateľstvo sa však rozhodlo doplniť sochu o trojicu sôch – sv. Agáty, sv. Antona Paduánskeho a sv. Františeka Xaverského. Traja svätci mali držať ochrannú ruku nad našimi predkami. Pravdepodobne sa obavy Trnavčanov zhmotnili do súsošia potom, čo zažili morovú epidémiu z roku 1679.

Ak si chcete vychutnať celé súsošie, musíte sa zastaviť. V strede môžete pohľadať sv. Rozálku, patrónku chorých, ktorá leží v hrobe. Na najvyššom bode sa nachádza socha Panny Márie, treba však urobiť pár krokov dozadu, aby pred návštevníkmi „vystúpila“ a ukázala sa v celej svojej kráse. Uvidíte detailne vypracovaných štyroch kľačiacich anjelov okolo 3,75 metrov vysokého stĺpa. Hlavica je posiata oblakmi. Umelec vytvoril tak priestor pre znázornenie ako Boh otec, Boh syn a Duch svätý korunujú Pannu Máriu. Tá vo svojich rukách drží zemeguľu aj korunu.

Prezrieť si môžete aj štyri kamenné kartuše. Nájdeme tu vyryté znaky dávneho Uhorska, nášho mesta, imakulaty aj erb biskupa Štefana.

Socha svätej trojice, ktorú Ján Krištof Khien dokončil v roku 1695, na tomto mieste však nestojí nepretržite. V roku 1949 začali dielo pre stavebné práce rozoberať na množstvo častí. Avšak po skončení prác sa majstrovo dielo nevrátilo na svoje pôvodné miesto. Trvalo mnoho rokov, kým sa vrátilo spať. Stalo sa tak až v novembri 1993.

Pozoruhodná budova

Budova Jána Palárika patrí tiež do Zoznamu nehnuteľných národných kultúrnych pamiatok v Ústrednom zozname pamiatkového fondu. Empírové divadlo stojí len pár metrov od Sochy svätej trojice. Budovu považujeme za najstaršiu zachovanú budovu tohto druhu na Slovensku. Trnava postavila divadlo z vlastných nákladov v roku 1831.

Keď sa vyberiete k divadlu bližšie, nezabudnite si prezrieť latinský názov: „Isthanc aedem Thaliae po suit senatus ac popolus Tirnaviensis“. V preklade teda: Tento dom Thálie postavil senát a obyvateľstvo Trnavy. Zaujímavé sú aj vyplnené vitráže s figurálnymi námetmi od maliarov Júliusa Barteka a Jozefa Dóku. V dolnej časti sa zase pekne vyníma socha Thalie od Františka Štefunka.

Meštianske domy

Do spomínaného zoznamu pamiatok sa zaraďujú aj meštianske domy, ktoré ležia neďaleko. Ide konkrétne o päticu domov, zapísaných v metskej pamiatkovej rezervácie. Môžeme si všimnúť prevládajúce renesančné prvky. Najstarší bol postavený už v polovici 15. storočia. Najmladší bol vybudovaný začiatkom 19. storočia. Renesančný dom z 18. storočia sídliaci na Trojičnom námestí 3 je v súčastnosti využívaní ako zariadenie mimoškolskej výchovy. Renesančné domy na Trojičnom námestí 4 a 11 sa v súčastnosti využívajú na kaviarenské účely.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM