Dominika Handzušová Správy

Chrípka priniesla svoje obete: V našom kraji zomreli piati pacienti

Spolu 16 potvrdených prípadov chrípky H1N1 a 10 prípadov chrípky AH3N2 zistili epidemiológovia u pacientov v Trnavskom kraji od začiatku chrípkovej sezóny. Celková chorobnosť na chrípke podobné ochorenia klesla v uplynulom týždni takmer o päťdesiat percent.

Ilustračný obrázok k článku Chrípka priniesla svoje obete: V našom kraji zomreli piati pacienti
Zdroj: TASR

Lekári urobili celkove 93 odberov na virologické vyšetrenia. Vírusy chrípky sa zatiaľ potvrdili spolu u 30 pacientov a v prípade 14 odberov neboli ku koncu uplynulého týždňa ešte známe výsledky.

Sedem ťažkých prípadov, piati zomreli

Podľa krajskej odborníčky pre epidemiológiu na Regionálnom úrade verejného zdravotníctva v Trnave Miriam Ondicovej od začiatku sezóny do konca 10. kalendárneho týždňa bolo v Trnavskom kraji z nemocníc nahlásených sedem prípadov ťažkých priebehov ochorenia na chrípku tzv. SARI, z toho piati pacienti zomreli. U štyroch z nich sa potvrdil vírus chrípky AH1N1 a u jedného vírus chrípky AH3N2. „Napriek tomu, že všetci pacienti mali aj iné chronické ochorenia, ani jeden z nich nebol zaočkovaný proti chrípke,“ konštatovala Ondicová.

Chorobnosť klesá

V uplynulom týždni (od 2. do 8. marca) bolo hlásených 7435 prípadov akútnych respiračných ochorení, čo predstavuje chorobnosť 2203 chorých na 100 000 osôb a 1325 prípadov na chrípke podobné ochorenia s chorobnosťou 392,6 prípadu na 100 000 osôb.

V porovnaní s predchádzajúcim týždňom chorobnosť na respiračné ochorenia klesla aj vďaka jarným školským prázdninám o 36,69 % a chorobnosť na chrípke podobné sa znížila o 49,82 %.

Najvyššia chorobnosť na ARO bola v okrese Skalica a vo vekovej skupine 0 až 5-ročných. Uzatvorené boli pre chrípku štyri materské školy.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM