Júlia Vargová Správy

Chrípka si v Trnavskom kraji vyžiadala tri obete: Počet chorých klesá

Chrípka je na ústupe, no napriek priaznivým prognózam je stále množstvo chorých a zopár škôlok ostáva zatvorených. Ohrozené sú najmä malé deti, starší ľudia a pacienti s oslabenou imunitou.

Ilustračný obrázok k článku Chrípka si v Trnavskom kraji vyžiadala tri obete: Počet chorých klesá
Zdroj: TASR

To, čo je pre niekoho obyčajná chrípka, sa žiaľ v aktuálnej chrípkovej sezóne stalo osudným trom ľuďom. „Chrípke podľahli 64-ročná a 70-ročná žena z okresu Trnava a 76-ročná žena z okresu Piešťany,“ hovorí Lucia Žofčíková z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Trnave. „U pacientov bol potvrdený vírus A(H1N1), pandemický typ,“ dodáva.

O tom, že je chrípka na ústupe značia i týždenné štatistiky „Tento týždeň bolo hlásených 6988 akútnych respiračných ochorení, z toho 1107 chrípke podobných ochorení,“ hovorí Žofčíková. „V porovnaní s predchádzajúcim kalendárnym týždňom sme zaznamenali pokles chorobnosti pri akútnych respiračných ochoreniach o 28 percent. Zaznamenaný bol tiež pokles chrípke podobných ochorení o 43 percent.“

Chrípka sa na prvý pohľad nelíši od prechladnutia. Pri tomto ochorení rýchlo nastupuje vysoká horúčka, zachrípnutie a bolesti hrdla, hlavy, končatín, kašeľ… Najčastejšie hláseným príznakom u pacientov v súčasnej chrípkovej sezóne je sinusitída. „Najčastejšou komplikáciou je práve zápal prinosových dutín. Komplikovaný priebeh choroby bol hlásený u necelých troch percent ľudí.“

Chrípkovej epidémie sa obávať netreba. Počet chorých klesá. Podľa Žofčíkovej je: „Chrípka na úrovni sporadického výskutu.“ Základné a stredné školy sú kvôli prázdninám v kraji zatvorené, pre vysoký počet chorých však zatvorili sedem materských škôl.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM