Dominika Handzušová Rôzne

Čítate na verejnosti? Knižná hliadka vás môže tento týždeň odmeniť

V poradí 16. ročník Týždňa slovenských knižníc slávnostne otvorili v Trnave v pondelok 23. marca. Potrvá do 28. marca a jeho súčasťou budú stovky podujatí vo verejných a školských knižniciach vo všetkých regiónoch Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku Čítate na verejnosti? Knižná hliadka vás môže tento týždeň odmeniť
Foto: Dominika Handzušová / Zdroj: Dnes24.sk

Organizátorom týždňa je Slovenská asociácia knižníc a Spolok slovenských knihovníkov a knižníc, hlavným mottom podujatia je Knižnice pre všetkých a jeho ambasádorom Ján Gallovič, člen činohry Slovenského národného divadla. Vyvrcholením bude desiaty ročník Noci s Andersenom v piatok 27. marca.

Sakačik 2014 do Zvolena

Na slávnostnom otvorení na pôde trnavského Divadla Jána Palárika za účasti zástupcov knižníc, ministerstva kultúry a ďalších inštitúcií, odovzdali aj výročnú cenu Slovenskej asociácie knižníc. Sakačik 2014 putuje do Zvolena, kde Krajská knižnica Ľudovíta Štúra pripravuje každoročne celoslovenskú súťaž školských časopisov Štúrovo pero.

„Poslaním Týždňa slovenských knižníc je pozitívne zviditeľniť knižnice,“ povedala podpredsedníčka asociácie Andrea Doktorová.

„Chceme do tohto týždňa sústrediť množstvo rôznorodých aktivít, ktoré súvisia s knižnicami a knižničnou prácou, aby sme ukázali, na čo tu knižnice sú, že to nie sú iba požičovne kníh, ale majú oveľa väčšie portfólio služieb, ktoré sú schopné poskytovať verejnosti, ako sa hovorí, od kolísky až po hrob,“ uviedla Doktorová. Zároveň je cieľom prilákať do knižníc nových čitateľov, každoročne sú v danom čase možnosti prihlásenia bez poplatku, rovnako ako oneskoreného vrátenia kníh bez pokút.

Odmenia tých, čo čítajú na verejnosti

V tomto roku prišli organizátori s novinkou – knižnou hliadkou. Podľa Doktorovej budú hliadky chodiť po mestách a obciach a hľadať tých, ktorí čítajú na verejnosti. „V MHD, v čakárni, v obchode či na ulici. Čítajúci knihu či časopis dostane od hliadky malý darček a pozvánku do knižnice bezplatne sa zaregistrovať,“ dodala Doktorová. Súčasťou Týždňa slovenských knižníc na celom Slovensku budú tiež besedy s tvorcami, súťaže, tvorivé dielne a mnohé iné podujatia.

K hlavným patrí Noc s Andersenom. Podľa Silvie Stasselovej, koordinátorky projektu a predsedníčky Spolku slovenských knihovníkov a knižníc, je 29 knižníc, ktoré sa zúčastnili na všetkých desiatich ročníkoch. Medzi nimi knižnice v Bardejove, Dolnom Kubíne, Humennom, Košiciach, Lučenci, Poprade, Michalovciach i Trnave. Nateraz je prihlásených 232 „spacích miest“ vo verejných a školských knižniciach s celkovým počtom 10 600 detí.

Ako bude vyzerať Týždeň slovenských knižníc v Trnave? Pozrite si kompletný program Knižnice Juraja Fándlyho TU.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM