Monika Hanigovská Kultúra

Čoskoro odštartuje celoslovenský ples nepočujúcich: Chcú ukázať, že sa vedia baviť

Už po štvrtýkrát sa uskutoční celoslovenský ples nepočujúcich. Záujem o ples z roka na rok stúpa. Tento rok prídu do Senice aj hostia z desiatich krajín.

Ilustračný obrázok k článku Čoskoro odštartuje celoslovenský ples nepočujúcich: Chcú ukázať, že sa vedia baviť
Zdroj: Dnes24.sk

Nepočujúci majú veľmi radi zábavu, hudbu, tanec a spoločnosť, no z akcií takéhoto typu sú väčšinou vylúčení najmä pre problematickú komunikáciu, nerozumejú dianiu pri rôznych umeleckých vystúpeniach a nedokážu sa plnohodnotne spoločensky zapojiť a zabaviť sa. Z tohto dôvodu sa Slovenský zväz nepočujúcich (SZN) rozhodol organizovať vlastné plesy a v sobotu 3. marca sa uskutoční už štvrtý.

Chceme ukázať

Podľa predsedu SZN Jaroslava Cehlárika sa záujemcovia tentoraz stretnú v Dome kultúry v Senici. „Chceme predstaviť našu typickú kultúru nepočujúcich. Aby sme ukázali, že nepočujúci majú veľmi bohaté možnosti, a tak ako počujúci majú svoje známe osobnosti zo sveta showbiznisu, takisto ich máme ja my. Veľmi sa tešíme, že tento rok privítame nepočujúcich účinkujúcich – profesionálov zo zahraničia. Napríklad príde John Maucere z USA a predstaví svoju talkshow aj s nepočujúcimi hosťami,“ informoval Cehlárik.

Záujem stúpa

Dodal, že záujem o ples z roka na rok stúpa, na prvom bolo zhruba 60 účastníkov, ďalší rok už viac ako 70, minulý rok v Bratislave 162 plesajúcich. „Tento rok v Senici náš ples navštívi až 200 plesajúcich nepočujúcich. Sme nadšení a veríme, že tento trend si udržíme a budeme môcť nepočujúcim priniesť rovnaký nadštandardný spoločenský zážitok spojený s kultúrnym programom pre nepočujúcich.“

Tohtoročný ples je výnimočný i tým, že sa na ňom zúčastnia nepočujúci aj zo zahraničia, čo vnímame tak, že ples sa stáva nielen celoslovenský, ale získava dobré meno i v zahraničí.

Prídu hostia z Veľkej Británie, Francúzska, Španielska, Švajčiarska, Nemecka, Rakúska, Česka, Ruska, Kazachstanu, ale aj z Bosny a Hercegoviny," dodal predseda zväzu.

Program sa začína o 19. hodine, bude aj voľba kráľovnej a kráľa plesu.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM