Správy

Covid opäť zatvára školy: V Trnavskom kraji sú v karanténe stovky tried

Počet prípadov COVID-19 vzrástol v Trnavskom kraji o 120 percent. Nárast pozitívnych sa prejavil aj v školách.

Ilustračný obrázok k článku Covid opäť zatvára školy: V Trnavskom kraji sú v karanténe stovky tried
Zdroj: TASR/Roman Hanc

V Trnavskom kraji bolo zaevidovaných v štvrtom kalendárnom týždni do 30. januára prostredníctvom antigénových a PCR testov spolu 12 412 prípadov ochorenia COVID-19.

Podľa vedúcej odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Trnave Dagmar Kollárovej je to v porovnaní s predchádzajúcim týždňom výrazný vzostup, a to o 120 percent.

Nárast potvrdil aj monitoring odpadových vôd z čistiarne Zeleneč pri Trnave, kde zaznamenali zvýšenú koncentráciu vírusu SARS-CoV-2.

Nárast hospitalizovaných

„Najvyššia sedemdňová vážená incidencia je v okrese Dunajská Streda (2 439 chorých na 100 000 obyvateľov) a v okrese Skalica (1794/100 000). Vo všetkých okresoch Trnavského kraja zaznamenávame viac ako dvojnásobný nárast, najvyšší je evidovaný v okresoch Piešťany a Trnava,“ uviedla Kollárová.

Vo vekovej skupine osôb nad 65 rokov bolo zaevidovaných za posledných sedem dní 377 prípadov ochorení, čo predstavuje nárast o 115 percent.

Prijatých na hospitalizáciu do Fakultnej nemocnice Trnava bolo 19 pacientov, čo je viac o 36 percent. V súvislosti s COVID-19 zomreli traja pacienti.

„Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť v kraji bola počas januára vo vekovej skupine 10– až 14-ročných, 15– až 19-ročných a 5– až 9-ročných osôb,“ doplnila.

Prečítajte si tiež

Karanténa na školách

V regióne Trnavy, v okresoch Trnava, Piešťany, Hlohovec, bolo zaevidovaných 3 815 prípadov ochorení, čo je nárast o 143 percent. Najčastejším miestom nákazy boli domácnosti a školské zariadenia.

Importovaných bolo 11 prípadov ochorenia z Rakúska, Holandska, Nemecka, Bulharska, Česka, Kirgizska, Srbska, Saudskej Arábie a USA.

V karanténe je spolu 57 tried v materských školách (MŠ), šesť MŠ je zatvorených. Tiež 227 tried v základných školách (ZŠ), dve ZŠ sú zatvorené a v karanténe je aj 155 tried na stredných školách.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM