Šport Správy

Cyklisti šliapnu do pedálov: Uctia si pamiatku bojovníkov trnavskej posádky v SNP

Už štyridsiaty prvýkrát sa cyklisti z Trnavy vydajú na nonstop jazdu Trnava – Rysy. Je organizovaná ako prejav vďaky príslušníkom trnavskej posádky, ktorí v auguste 1944 odišli spolu s dobrovoľníkmi z radov obyvateľov mesta bojovať do SNP.

Ilustračný obrázok k článku Cyklisti šliapnu do pedálov: Uctia si pamiatku bojovníkov trnavskej posádky v SNP
Zdroj: Dnes24.sk

Cyklisti sa preto zastavia v mieste ich bojového pôsobenia v Horných Hámroch a Nemeckej a položia kvety k pomníku padlých.

Podujatie sa uskutočňuje s podporou mesta Trnava, záštitu nad ním prevzala strelkyňa, paralympionička a majsterka sveta Veronika Vadovičová.

Nonstop jazda sa pravidelne koná v období na prelome júla a augusta, štart tohtoročnej bude vo štvrtok 19. júla v skorých ranných hodinách. Večer predtým si uctia pamiatku padlých pri pomníku SNP v Trnave. Celú 305 kilometrov dlhú trasu musia jazdci, ktorých sa prihlásilo 161, prekonať počas jedného dňa. Organizátorom je Telovýchovná jednota (TJ) Elán Trnava.

„Úvodná časť vedie cez Hlohovec, Topoľčany, pohorie Vtáčnik do Horných Hámrov. Odtiaľ pokračuje do sedla Čertovica, v tretej časti tatranskej na Štrbské Pleso,“ informoval za organizátorov predseda TJ Marián Rozložník.

Počas ďalších dní nasleduje vlastný cyklistický, cykloturistický a turistický program účastníkov vrátane výstupu na vrchol Rysov či Kriváňa. „Sprievodnou akciou cyklojazdy býva turistický autobus pre záujemcov, ktorí chcú zažiť atmosféru jazdy i života v táborisku bez toho, že by museli absolvovať náročnú jazdu na bicykli,“ dodal Rozložník.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM