Správy

Cyklisti z Trnavy vyrazia na Rysy: Uctia si hrdinov, ktorí padli v SNP

Tradičnú cyklojazdu zachovajú aj tento rok. Športovci sa vydajú na trasu Trnava – Rysy, ktorá je dlhá viac ako 300 kilometrov.

Ilustračný obrázok k článku Cyklisti z Trnavy vyrazia na Rysy: Uctia si hrdinov, ktorí padli v SNP
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Cyklisti z Trnavy sa po 43. raz vydajú na nonstop jazdu Trnava – Rysy. Organizuje sa ako prejav vďaky príslušníkom trnavskej posádky, ktorí v auguste 1944 odišli spolu s dobrovoľníkmi z radov obyvateľov bojovať do Slovenského národného povstania.

Uctia si padlých

Cyklisti sa preto zastavia v mieste ich bojového pôsobenia v Horných Hámroch a aj v Nemeckej položia kvety k pomníku padlých. Informoval o tom predseda organizujúcej TJ Elán Trnava, Sídlisko Linčianska Marian Rozložník.

Trnavská cykloturistická nonstop jazda je najstarším jednodňovým cyklomaratónom na Slovensku.

„Prihlásených je 171 účastníkov od Bratislavy až po Košice, je to zhruba rovnaký počet ako v predchádzajúcom ročníku v roku 2019,“ uviedol Rozložník.

Trasa cyklojazdy

Štart tohtoročnej jazdy bude vo štvrtok (15. 7.) v skorých ranných hodinách. V stredu večer si uctia pamiatku padlých pri pomníku SNP v Trnave. Celú zhruba 300 kilometrov dlhú trasu jazdci prekonajú do štvrtka večera.

Úvodná časť vedie cez Hlohovec, Topoľčany, pohorie Vtáčnik do Horných Hámrov. Odtiaľ pokračuje Pohroním cez Žiar nad Hronom do sedla Čertovica. V tretej časti, tatranskej, vedie cez Štrbské Pleso a Smokovce do Tatranskej Lomnice.

Prečítajte si tiež

Organizácia cyklojázd sa pravidelne uskutočňuje v spolupráci s mestom Trnava a Trnavským samosprávnym krajom.

Chystáte sa na dovolenku do Talianska, Chorvátska či Egypta? Viac o aktuálnych opatreniach v dovolenkových destináciách sa dočítate aj v kategórii Cestovanie.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM