Rastislav Búgel Šport

Cykloturistická nonstop jazda: Pripomenú si odchod Trnavskej posádky do SNP

Milovníci športu zbystrite pozornosť. Už 38. ročník cykloturistickej nonstop jazdy Trnava-Rysy sa uskutoční od stredy 29. júla do nedele 2. augusta.

Ilustračný obrázok k článku Cykloturistická nonstop jazda: Pripomenú si odchod Trnavskej posádky do SNP
Zdroj: Dnes24.sk

Najstaršie cykloturistické podujatie svojho druhu na Slovensku je organizované ako prejav vďaky príslušníkom Trnavskej posádky, ktorí sa spolu s dobrovoľníkmi z radov obyvateľov mesta zúčastnili ako jediní zo západného Slovenska na bojoch v SNP. Miestami ich pôsobenia bola oblasť Horné Hámre – Žarnovica.

Stretnú sa pri pamätníku

Účastníci cyklojazdy sa v stredu podvečer stretnú s kyticami kvetov pri Pamätníku SNP na Univerzitnom námestí v Trnave, odkiaľ posádka v auguste 1944 odišla v počte niekoľko tisíc mužov. Na trase dlhej 320 kilometrov so štartom 30. júla v skorých ranných hodinách sa zastavia aj pri pamätníku Trnavskej posádky v Horných Hámroch a pri pamätníku obetiam v Nemeckej. Dojazd do cieľa je v ten deň neskoro večer.

Poľná pošta

V piatok 31. júla bude v kempe, kde budú ubytovaní, fungovať „poľná“ pošta s príležitostnou pečiatkou k cyklojazde. Na podujatie je prihlásená viac ako stovka cyklistov, medzi nimi prvýkrát i nový primátor Trnavy, známy fanúšik cyklistiky Peter Bročka. Sprievodnou akciou nonstop jazdy Trnava-Rysy je turistický autobus pre záujemcov, ktorí chcú zažiť jej atmosféru bez toho, aby museli absolvovať náročnú jazdu na bicykli. Podujatie je finančne podporované mestom Trnava a sponzormi.

Náročná trasa

Trasa cyklojazdy povedie cez Hlohovec, Topoľčany, Partizánske a pohorie Vtáčnik do Horných Hámrov. Odtiaľ Pohroním cez Žiar nad Hronom, Zvolen, Banskú Bystricu a Podbrezovú do sedla Čertovica. V tretej časti, tatranskej, vedie cez Východnú, Tatranskú Štrbu, Štrbské Pleso a Smokovce do Tatranskej Lomnice. Cyklistov očakávajú tri namáhavé výstupy – na Veľké Pole, Čertovicu a pod Štrbské Pleso. Za organizátorov informoval o tom Eduard Krištofovič.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM